Straffes av sitt eget parti

 Per Olaf Lundteigen og stortingskollega Trond Helleland går imot den planlagte nedleggingen av Hallenskog stasjon.

Per Olaf Lundteigen og stortingskollega Trond Helleland går imot den planlagte nedleggingen av Hallenskog stasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Per Olaf Lundteigen (Sp) ville fortsette i den prestisjetunge finanskomiteen, men fikk ikke lov.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

OSLO/ØVRE EIKER: I går ble det kjent at tidligere samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa overtar Lundteigens plass i finanskomiteen. Lundteigen, som har vært Senterpartiets finanspolitiske talsmann, flyttes over til arbeids- og sosialkomiteen.

– Kunne du tenkt deg å fortsette i finanskomiteen?

– Ja, det kunne jeg, svarer Lundteigen.

Magnhild må få velge

Stortingsrepresentanten fra Vestfossen sier likevel at han har full forståelse for at han fra høsten av skal sitte i en annen komité:

– Når Magnhild kommer tilbake fra regjering, er det hennes privilegium å velge den komiteen hun har lyst på.

LES OGSÅ: Lundteigen forlanger ny behandling av sykehuskutt

– Arbeidslivet og sosialsektoren er i hjertet av det rødgrønne samarbeidet. Det er den komiteen som har størst utgiftskapittel i statsbudsjettet, og som er mest krevende i forhold til fagbevegelsen. Jeg har hatt en god dialog med fagbevegelsen i mange år, fortsetter Lundteigen.

Kritiserte regjeringen

Lars Peder Brekk går fra å være landbruksminister til parlamentarisk leder for Sp på Stortinget. Han har den siste tiden blitt offer for Lundteigens vrede mot regjeringens jordbrukspolitikk.

LES OGSÅ: Krever rentekutt

– Det er et stort problem at regjeringen ved Landbruksdepartementets politiske ledelse presenterer en virkelighetsforståelse som stadig færre i bygdene kjenner seg igjen i, sa Lundteigen fra talerstolen da Stortinget debatterte jordbruksoppgjøret.

For første gang på 12 år havarerte forhandlingene mellom bøndene og staten. Like før hadde regjeringen lagt fram landbruksmeldingen, som ga bøndene forventninger om langt større økonomisk vekst enn det staten tilbød.

Degradert som straff

Mange mener Lundteigen nå har blitt degradert som en straff for sine uttalelser om regjeringen.

– Det er sikkert dem som mener jeg skal straffes. Men det er også utrolig mange som sier at det er godt vi har noen som tør si det som det er, sier Lundteigen selv.

– Føler du at du har blitt straffet?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere. Jeg går bare videre, svarer Sp-politikeren.

Angrer ikke på krasse uttalelser

Lundteigen angrer ikke på noen av uttalelsene sine. Han mener det var helt nødvendig å være såpass krass mot sin egen regjering.

– Det ser man når man går til kilden og ser hva som utløste uttalelsene. Jeg håper folk ser hvem som har troverdighet. Det er ikke jeg som har pratet opp den stortingsmeldingen, sier Lundteigen.

LES OGSÅ: Begge står fortsatt på sitt

– Jeg har sagt det slik det er planlagt av myndighetene, og det kommer jeg til å fortsette med.

Bedt om å bytte parti

Drammens Tidende kjenner til at Lundteigens angrep på regjeringen har skapt stor irritasjon i Senterpartiets stortingsgruppe. Under et gruppemøte skal en annen stortingsrepresentant ha bedt han om å bytte parti.

– Det vil jeg ikke kommentere, sier Lundteigen selv.

– Har du fått mye kjeft internt?

– Jeg får kjeft stadig vekk kjeft, sier Lundteigen lett.

– Av hvem?

– Av dem som er uenig i det jeg gjør. De færreste er klar over hvor mye det koster å være en ombudsmann som sier det som er nødvendig for å korrigere kursen, svarer vestfossingen.

LES FLERE NYHETER FRA DT.NO HER

Artikkeltags