SVERIGE: Ifølge kjennelsen fra forvaltningsdomstolen i Falun onsdag kan Bergwall skrives ut fra Säter sjukhus nordvest for Stockholm, der han har vært innlagt til tvungen psykiatrisk behandling i over 20 år.

Kjennelsen betyr at Bergwall i prinsippet løslates umiddelbart. Påtalemyndigheten kommer ikke til å anke en beslutning om åpen behandling.

Bergwall skal i henhold til planen skrives ut fra Säters sykehus nordvest for Stockholm og flytte til Jämtland.

Bergwall ble som Thomas Quick dømt for åtte drap, deriblant på Therese Johannessen fra Drammen, men er senere blitt frikjent for alle. Thereses forsvinning er fortsatt uoppklart.

– Erstatning

Bergwalls forsvarer Thomas Olsson sier til det svenske nyhetsbyrået TT at han og klienten nå skal begynne å se på et eventuelt erstatningskrav.

– Vi har valgt å ta en sak av gangen. Men nå skal vi se på forutsetningene og utrede juridiske muligheter til å få erstatning, sier Olsson. Han vil ikke gå nærmere inn på detaljene, men forteller at han var i kontakt med Bergwall så sent som tirsdag.

– Vi var nokså sikre på at kjennelsen ville bli som den ble, men det er en utrolig viktig dom. Nå kan Sture Bergwall forlate Säter og tilpasse seg et liv i frihet, tilføyer han.

– Bergwall har en veldig sterk psyke og integritet. Han er klar til å komme ut i frihet, og det kommer ikke til å bli noen vanskeligheter, hevder forsvareren.

Han vil ikke svare på om han mener samfunnet er klar til å ta imot Bergwall, men viser til at klienten nå er en fri mann.

LES OGSÅ: Politiet undersøker nytt tips i Therese-saken

Betingelser

Retten stiller flere betingelser for Bergwalls videre, frivillige behandling. Han må blant annet helt avstå fra bruk av alkohol og andre rusmidler og møte opp til prøvetaking når sjefoverlegen krever det.

Han må også holde regelmessig kontakt med en psykiatrisk behandlingsenhet og en spesiell kontaktperson der, og dessuten åpne døra når representanter fra den kommunale helsetjenesten kommer hjem til ham.

Bergwall anses av retten som fortsatt psykisk syk, men ikke så alvorlig at tvungen rettspsykiatrisk behandling på lukket anstalt er nødvendig.

Likevel foreligger det flere risikofaktorer for tilbakefall til alvorlig kriminalitet, fastslår domstolen. Framfor alt trekker domstolen fram Bergwalls tidligere rusmisbruk. Domstolen mener også at han trenger omfattende støtte.

LES OGSÅ: Vil sende private spanere til Pakistan

 

LES MER:

Erfarne etterforskere skal finne svaret på Quick-gåten

Fortsatt tvungent psykisk helsevern for Bergwall

Her har de gravd etter Therese