Drammen: Samtidig hadde Laila Gustavsen (Ap) og Per-Olaf Lundteigen (Sp) røket ut.
Om man legger partienes stortingsliste fra september til grunn, ville Høyres Elisabeth Skogrand og Frps Ida Marie Holen nå representert Buskerud i deres sted.

Tre representanter på Stortinget ville vært historisk for Høyre i Buskerud.

– Dette er fantastisk! Strålende! Enhver fremgang er selvfølgelig hyggelig, uttrykte en fornøyd Anders Werp da han fikk se prognosen under Høyres landsmøte i går.

– Dette er inspirerende i videre arbeid, sier stortingsrepresentanten fra Øvre Eiker.

– Veldig positivt, supplerer stortingskollega Trond Helleland.

– Det gir oss et fantastisk godt utgangspunkt før valgkampen neste år, men vi er ydmyke, fordi vi vet at det går både opp og ned, understreker han.

LES OGSÅ: Erna, du er knallgod!

Opptur

Prognosen står i sterk kontrast til målingene før landsmøtet for bare ett år siden. Den gang hadde Høyre en oppslutning på rundt 12 prosent nasjonalt, og i Buskerud lå partiet an til bare ett mandat på Stortinget.

Nå er optimismen tilbake i Høyre, og det bærer landsmøtet preg av. Partileder Erna Solbergs høstet både applaus og latter med sin kritikk av statsminister Jens Stoltenberg.

Misnøye

Werp mener misnøyen med den sittende regjeringen er mye av grunnen til Høyres framgang.

– Den markante tilbakegangen for de rødgrønne bekrefter at deres politikk ikke har rotfeste, sier han.

Det synet deler Frps Ulf Erik Knudsen.

– Dette begynner å få en karakter av en høyrebølge og det er nok en reaksjon på fortvilelsen over den sittende regjeringen. Det er noen skjevheter i samfunnet folk ikke skjønner noe av, sier Knudsen

Han roser Høyre for arbeidet det siste året.

– Høyre har gjort en imponerende jobb med å løfte seg. Nå må vi lære litt av dem, sier han.

AP nedgang

Drammens Tidendes prognose er basert på gjennomsnittet av de åtte siste utførte nasjonale meningsmålingene fra de ulike byråene, som er justert med en egen fylkesfaktor for Buskerud.

Tallene viser at Høyre i likhet med trenden nasjonalt går klart mest fram med 7,3 prosentpoeng, og har en samlet oppslutning i fylket på 26,7 prosent.

Dette er på bekostning i all hovedsak av Arbeiderpartiet som i prognosen går tilbake med 6,1 prosentpoeng. Frp (0,6) og SV (0,2) går svakt fram, mens Senterpartiet går tilbake med 0,9 prosentpoeng hvis man sammenligner med valgresultatet i september 2009.

Langt fram

Martin Kolberg er ikke like ivrig som Werp når han blir bedt om å kommentere resultatene.

– Jeg registrerer at Arbeiderpartiet har hatt tilbakegang. Det er nok riktig det prognosene sier. Men jeg synes det er vanskelig å kommentere en tilbakegang, sier han.

– Tar dere signalene alvorlig?

– Ja vi tar alltid situasjonen alvorlig. Men målinger går opp og ned, sier han og påpeker at det er langt fram både til kommunevalg og stortingsvalg.

– Da skal vi ha fire mandater på Stortinget, understreker Kolberg.