DRAMMEN: Imam Ahmad Noor og leder av byggekomiteen Sajid Mukhtar kan stolt vise fram første del av det som skal bli en storslått moské og forsamlingshus på Fjell. Målet er å flytte inn til påske.

Bak prosjektet står hardt innsamlingsarbeid. Menigheten Minhaj Al Quran, som betyr «Veien av Koran», har samlet inn åtte millioner kroner til prosjektet. De håper ferdigstillelsen av første del kan gi etterlengtede banklån. Hele moskeen slik den er tegnet er nemlig kostnadsberegnet til 25 millioner kroner.


For å realisere prosjektet har flere i menigheten tatt opp personlige lån. 20 familier har gått inn som såkalte «golden partners» hvor man bidrar med 250.000 kroner hver.

– De er bærebjelkene i prosjektet, sier Mukhtar.

LES OGSÅ: Ja til super-moské på Fjell

Tatt opp lån

Han er en av dem som har refinansiert sitt eget hus og tatt opp personlig lån for å bidra til byggingen av moskeen. Andre har gitt sparepengene sine.

– Dette har vært en drøm i nesten 25 år, sier han om egen motivasjon for å bidra.

– Da jeg var liten møttes vi på Fjell skole en gang i året. Det var det, sier han og forteller at man lenge har lengtet etter et eget lokale. Et forsamlingshus. I dag holder Minhaj al Quran til på Fjell-senteret som gir dem svært begrensede muligheter.

– Jeg ville være med å gjøre noe godt. Får vi en moské er alle mine behov dekket her i Norge, sier Mukhtar.

LES OGSÅ: Moskébyggingen utsatt igjen

En moské for alle

Også imam Noor ser fram til å ha et egnet forsamlingslokale til sine troende.

– Et sted hvor vi sammen kan vise vår kjærlighet til islam. Her vi er nå, er det vanskelig å gjøre det riktig, sier han.

De er klare på en ting.

– Dette skal bli en moské for alle i hele Buskerud. Den skal være en døråpner, sier de.

LES OGSÅ: Ønsker moské velkommen

Innsamling

Styret har kommet opp med kreative innsamlingsmetoder for å sikre penger til moskeen.

De selger mursteinene som skal være rammen rundt til 100 kroner stykket. Den første mursteinen som legges ned som grunnstein har en sterk symbolsk verdi, og gikk for 70.000 kroner. I tillegg tenker man blant annet å selge døren for en bestemt pris, hver mosalla som er plassen i moskeen hvor man ber, og vasken som brukes til å rengjøre ansiktet, hender og føtter.

– I vår kultur heter det at man skal gi på forskjellige måter, sier Mukhtar.

Kvinnegruppen alene har samlet inn flere hundre tusen kroner på festivaler og andre arrangementer.


– Vi har ikke lov til å drive meddugnad på bygget på grunn av arbeidsmiljølover. Så innsamlingen er vår dugnad, sier Mukhtar.

Han innser nå at markedet på Fjell og omegn er mettet. Derfor ser de nå på muligheter til å samle inn penger i en av de andre menighetene Minhaj Al Quran har i 93 land.