Gå til sidens hovedinnhold

Tårer under abortdebatt

Artikkelen er over 7 år gammel

Temperaturen i helsekomiteen steg flere hakk under debatten om reservasjonsrett for fastleger. Så tok Høyres Ana Maria Silva Harper til tårene.

DRAMMEN: Det er et varsel før bystyret 18. mars. Da skal Drammen kommunes høringsuttalelse til forslaget om reservasjonsmulighet for fastleger endelig vedtas.

En pekepinn kom i bystyrekomiteen for helse, sosial og omsorg i går kveld. Der vedtok et flertall å støtte rådmannens forslag til høringsuttalelse.

Spesielt Arbeiderpartiets representanter viste sterkt engasjement mot Odd Gusrud (KrF) sitt forslag om å støtte regjeringens – og hans eget partis linje.

Tok til tårene

Aps Catarina Chruchow sa blant annet at en av grunnene til at reservasjonsmuligheten kan slå negativt ut, er at det kommer flere ikke-etnisk norske leger til landet.

– Det står jeg for. Jeg skjærer ikke alle over en kam, men det er en bekymring, sier Chruchow, som understreker at det er hennes personlige mening.

Denne påstanden utløste en sterk reaksjon hos Høyres Ana Maria Silva Harper. Hun støtter reservasjonsmuligheten for fastleger, og tok til tårene etter påstanden fra Chruchow.

– Jeg synes det blir useriøst å dra etnisitet og religion inn i debatten, og det kommer jeg til å gjenta i bystyret. Dette er en viktig debatt og da må man være seriøs, sier Harper.

Chruchow og Harper skværet imidlertid raskt opp med en klem etter møtet.

 – Jeg beklager at noen ble såret, men det var viktig at alle kom til orde, sier komitéleder Sigrid Thielemann.

KrF mot rådmannens forslag

Odd Gusrud (KrF) gikk altså imot rådmannens forslag og fremmet en innstilling som er positiv til forslaget om reservasjonsmulighet for fastleger.

Han fikk støtte av Høyres Ana Maria Silva Harper, Markus Weierud og Harald Chr. Wessel Berg.

Høyres gruppe ble fristilt i komiteen, og kommer til å bli fristilt i bystyret.

Høyre-politikerne Freddy Hoffmann, Leif Auke og Sigrid Thielemann støttet rådmannens forslag, i likhet med Frps Lavrans Kierulf og Ap sine representanter.

Ap: - Tar kvinnekampen langt tilbake i tid

Arbeiderpartiets Lin-Merete Carlsen var sterkt uenig med Gusruds forslag.

- Ap støtter rådmannens forslag fullt ut. For oss blir dette å ta Norge og kvinnekampen langt tilbake i tid, sier Carlsen. 

Frps Lavrans Kierulf åpnet døren for andre formuleringer enn rådmannens frem mot møte, men understreket at Frps gruppe i utgangspunktet støtter rådmannens uttalelse.

- Vi synes rådmannens forslag til høringsuttalelse. Kommer det andre typer formuleringer, så vil vi ikke lukke døra helt fram mot bystyret for at vi kan stemme på andre forslag, sier Kierulf.

Stor motstand

Forslaget har møtt stor motstand i kommune-Norge.

I Drammen har Drammens Tidende avdekket at et flertall av politikerne i bystyret ikke ønsker å innføre reservasjonsmuligheten her.

LES OGSÅ: Høie vurderer å droppe kommunene

LES OGSÅ (DT+): Vi vil reservere oss mot den sittende regjeringen

Kommentarer til denne saken