Terrorisert i eget nabolag

Som naboer til en psykisk syk mann føler de seg maktesløse når politiet rykker ut, men raskt returnerer med mannen. – Vi er fortvilt og desperate, sier de.

Som naboer til en psykisk syk mann føler de seg maktesløse når politiet rykker ut, men raskt returnerer med mannen. – Vi er fortvilt og desperate, sier de. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nervene er tynnslitte. Barna deres er redde og gråter seg i søvn. En syk mann forringer livskvaliteten deres. Nå roper de på hjelp.

DEL

DRAMMEN: Lukten av nytrukket kaffe brer seg på kjøkkenet. Det råder fredelig søndagsstemning rundt familiens frokostbord. Med ett blir idyllen brutt.

Seks bevæpnede politimenn, utstyrt med skjold og hjelm, dukker opp utenfor kjøkkenvinduet. Barna ser fortvilelsen og redselen i foreldrenes ansikt. 10-åringen springer opp på rommet sitt og kaster seg under senga.

Hele gutten rister av gråt og frykt.

LES MER: Politiet rykket ut fem ganger på tre dager til samme person

40 utrykninger

Dette scenarioet er nærmest blitt daligdags for flere familier i en av Drammens bydeler.

Disse familiene er, som en rekke andre, rammet av personer som Drammens Tidende omtalte i gårsdagens avis – personer som er for syke til at politiet kan arrestere dem, men for friske for psykiatrien.

– De siste ti månedene har det vært over 40 utrykninger til det samme huset. Vi vet aldri når vi kan gå trygt i gata. Og vi vet aldri når politiet kommer stormende. Det er fortvilende å ha det slik, sier en 40 år gammel kvinne mens hun sukker tungt og rister på hodet.

Drammens Tidende kjenner naboenes identitet, men for å skåne både dem og personen som er årsaken til de stadige utrykningene, har vi anonymisert dem.

– Fortvilende

Tidligere var dette et koselig og fredfullt nabolag. Nå er hverdagen preget av slåsskamper, trusler, våpen, hærverk, innbrudd og stormende politifolk med våpen. Når politiet stormer huset, motsetter den psykisk syke mannen seg arrestasjon og slår seg helt krakilsk i gaten, mens naboungene observerer, med store øyne.

Politiet roper da til beboerne i området om at de må holde seg innendørs, til de har situasjonen under kontroll.

– Vi opplever absurde scener her, rettutenfor vinduene våre. Vi skal opptre som trygge foreldre for barna våre, men det er jammen ikke lett når nervene etter hvert er tynnslitt og vi selv skjelver og er redde, sier mammaen.

LES MER: 16 års fengsel for Sand-drapet

Desperate

Totalt sju barn bor i de nærmeste husene. Familiene i området begynner å bli desperate. Dette har vært hverdagen deres i snart ett år. Barna tør ikke gå alene hjem fra skolen, de tør ikke være alene hjemme.

– Vi syns det er forferdelig å ha det slik. Vi voksne takler det, på en måte. Men jeg er svært bekymret for hva det gjør med barna våre, når de konstant går rundt og er redde, sier hun og av ren refleks kaster ett hastig blikk ut i gata.

Naboene har kontaktet huseier, kommunen, politiet og kommuneoverlegen i håp om å få hjelp.

LES MER: Her blir det ny asfalt

– Maktesløst politi

– Med engstelse i stemmen spør barna våre om hvorfor politiet ikke kan ta han med seg. Vi har ikke svar. Vi stiller oss de samme spørsmålene, sier en 38 år gammel nabokvinne.

Beboerne i området ser at politiet tar mannen med seg, men at de returnerer med han etter en sjekk på legevakta.

– Det virker som om politiet er like maktesløse som oss. Han skaper så mye frykt, at det går ut over livskvaliteten vår. Noe må gjøres før han tar livet av seg selv eller noen andre, sier 38-åringen.

Naboene oppfordrer nå politikerne til å engasjere seg. De håper at det kan være mulig å endre lovverket, slik at politiet ikke står hjelpeløse i slike saker.

Les også leserinnlegget fra en av de fortvilte naboene i boksen til høyre.

LES MER: Derfor tar Strømsgodset sølv i år

Artikkeltags