DRAMMEN: Det blir varmere i været. Og når varmen kommer vil tiggerne også komme. Det uttalte Larissa Caladarau i Drammens Tidende 28. februar.
 

Nå vil Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen at kommunen tar et grep om de utenlandske tiggernes situasjon.

– Vi håper at kommunen ser på muligheter til å dekke primærbehovene deres. Dusj, toalett og vask er noe vi alle har behov for, sier daglig leder ved Kirkens Bymisjon, Jon-Ivar Windstad.

Lever i nød

Windstad understreker at dette ikke har noe med om tiggerne bør være her eller ikke.

– Den vanskelige livssituasjonen er reell, og når de først er her, bør de kunne få hjelp til å dekke primærbehovene, sier han.
Kirkens Bymisjon deler ut mat til byens fattige, og Windstad ser nøden tiggerne lever i.

– Vi ser dem, hører historiene deres. Hører hvordan de vil spare for å bidra i hjemlandet, supplerer han.

LES OGSÅ: 20 rumenere utvist i fjor

LES OGSÅ: Sender en million hjem

– Uholdbar oppførsel

Korpsleder i Frelsesarmeen, Dan Storck, forteller at det tilbudet som etterlyses er dusj.

– Utover et sted å bo, oppfatter vi at dusj er det de trenger mest, sier Storck.

Han forteller at toalettmulighetene også er trengende.

– Vi har jo hørt historier om at flere har gjort ifra seg ute. Ofte har de ingen annen mulighet, sier Storck. Han mener også at flere drammensere burde oppføre seg bedre mot tiggerne.

– Vi har hatt overnattinger for bostedsløse på de kaldeste vinternettene. Vi opplever tiggerne som hyggelige og takknemlige for at de får et sted å sove. Her forteller de også om møter med mennesker i byen, sier korpslederen. Han trekker fram historier hvor tiggerne blir spyttet på.

– Slik dårlig oppførsel er unødvendig, det er rett og slett ikke holdbart. En ting er å ikke gi penger, men slik oppførsel skjønner jeg ikke, sier Storck.

Kan betale for å gjøre i fra seg

 Det er ingen planlagte tiltak for tiggerne. Leder av bystyrets helse-, sosial- og omsorgskomité forteller at det ikke har vært noen politisk sak til behandling om tiggernes livssituasjon. Heller ingen diskusjoner.

– Vi er på lik linje med ordføreren i Oslo. Skal man komme til et land må man kunne forsørge seg. De kan ikke få penger ved tigging, og så skal kommunen ta ansvar for dem i tillegg, sier Sigrid Thielemann (H).

Hun legger til at dersom innbyggerne ikke gir penger, så vil ikke tiggerne trekke hit.

Thielemann mener at det er toaletter å bruke i byen og at det ikke er nødvendig å gjøre ifra seg ute.

– Både på Bragernes og på Jernbanestasjonen er det toaletter. Her må de betale som alle andre. Dusj finnes det på Drammensbadet, det er bare å betale, sier Thielemann.

SV mener kommunen bør etablere et tilbud og at situasjonen til tiggerne er uverdig.

– At politikerne ikke tenker tanken på å gjøre noe er en fallitterklæring, mener lokallagleder i SV, Rune Kjeldsen. Han mener Høyre fraskriver seg ansvar.

– Det er lettvint å ikke svare. Noe bør gjøres, sier han.

LES OGSÅ: Spår tiggerkaos i sommer

LES OGSÅ: Tiggere bortvist fra kirken