DRAMMEN: Skimmingsforsøket mot Sparebanken Øst skal ha skjedd i tidsrommet fredag 29. oktober klokken 17.25 til mandag morgen 1. november.

Det var bankansatte som slo alarm da de kom på jobb mandag morgen. Bankledelsen ønsker ikke å si hvordan de oppdaget at noe var galt, men viser til interne overvåkingsrutiner.

Fjernet i løpet av helgen

Skimmingutstyret ble fjernet i løpet av helgen, men banken vet foreløpig ikke når. Bilder fra overvåkingskamera blir nå gjennomgått. Materialet er oversendt Søndre Buskerud politidistrikt.

Sparebanken Øst har politianmeldt skimmingsforsøket. Det er foreløpig ingen konkret mistanke om hvem som står bak skimmingen.

LES OGSÅ: Skimmingdømte utlendinger løslates

DNB NOR-minibank skimmet

DNB NOR sin minibank på Strømsø ble i 18-tiden tirsdag kveld utsatt for skimmingforsøk. Politiet har nå sperret av minibanken.

En kunde, som ofte bruker denne minibanken, merket at noe var annerledes i kveld.

– Jeg oppdaget at det var montert et skjult kamera over tastaturet. Kameraet var limt fast med et grått deksel. Jeg reagerte da kortet gikk veldig sakte inn. Heldigvis trykte jeg ikke inn koden. Da jeg pirket borti dekselet kom det fram ledninger og en USB-inngang, forteller Redo Ademovic. Han varslet politiet og fikk advart andre kunder om skimmingsforsøket.

SE KART: (artikkelen fortsetter under kartet)


Vis Her ble det skimmet i et større kart

- Teknologisk kappløp

Operasjonsleder Tor Stein Hagen i Søndre Buskerud politidistrikt ber publikum være på vakt.

- Dette er ren og skjær svindel av vanlige folk. Svindelen er veldig profesjonelt utført, sier Hagen. Politiet har i kveld beslaglagt skimmingsutstyret som ble brukt mot DNB NOR.

LES OGSÅ: Store mørketall

Informasjonsdirektør i DNB NOR, Thomas Midteide, mener banken er godt beskyttet, men at de kriminelle forsøker å knekke sikkerhetskoden.

-  Dette er et teknologisk kappløp mellom bankene og de kriminelle, sier Midteide, som garanterer at kunder ikke er skadelidende. I likhet med Sparebanken Øst oppfordrer DNB NOR sine kunder om å bytte skimmede kort.

130 kunder må bytte kort

Ifølge viseadministrerende direktør i Sparebanken Øst, Pål Strand, er til sammen 130 kunder berørt av skimmingsforsøket. Disse har nå fått brev og SMS hvor de er varslet om at deres kort kan være skimmet.

– Vi anbefaler disse å levere inn sitt gamle bankkort og få utstedt nytt da kortnummer og personalia kan være kopiert, sier Strand, som ikke uten videre vil se denne skimmingen i sammenheng med den omstridte løslatelsen av skimmingdømte.

LES OGSÅ: Vil endre loven for å ta skimmere

Antiskimmingutstyr

Bankens egne undersøkelser viser så langt at ingen av minibankkundene har fått sine konti tappet. Det er trolig takket være norske banker felles satsing på antiskimmingsutstyr.

Etter at dette systemet ble tatt i bruk for et par år siden har ikke Sparebanken Øst hatt tilfelle av vellykket misbruk.

– Dette gir god beskyttelse, men teknologien utvikler seg, så vi må følge med, sier viseadministrerende direktør Pål Strand, som er lettet over at skimmingsforsøket ikke var vellykket.

– Skjul inntasting

Han advarer folk mot å tro at skimming hører fortiden til.

– Dette er noe vi litt bekymret for i bransjen generelt. Dette er ikke hyggelig verken for kunder eller bank, sier Strand.

Han gjentar tidligere råd om å skjule inntasting ved minibankuttak.

– Det er utrolig viktig. Å dekke over koden begrenser svindlernes muligheter, påpeker han.

LES OGSÅ: 500 kort skimmet under Elvefestivalen