DRAMMEN: To av de tre legene det dreier seg om står oppført på legelisten.no med tydelig reservasjon mot å henvise til abort.

– Den tredje har vi fått vite om via andre kanaler.

Det forteller nestleder Lena Reitan og kvinnepolitisk leder Annlaug Røine i Buskerud SV.

LES OGSÅ: Reservasjonsrett ga kjempeoppmøte

Ansvar

De to frykter mørketall og har vært i kontakt med Madli Indseth, kommuneoverlege i Drammen, for å høre hva kommunen vil forta seg.

– Kommuneoverlegen har et ansvar for å se til at legene følger loven, men svaret jeg fikk var at hun ikke så noen grunn til å ta tak i dette nå som saken er oppe til høring, sier Annlaug Røine.

Kommuneoverlege Madli Indseth bekrefter at hun fikk en henvendelse fra Røine. Hun vil ikke gå inn på en vurdering av lovligheten av at fastleger i Drammen reserver seg.

– Frem til nå har ikke Drammen noen formell avtale for at fastleger kan reservere seg, men jeg oppfatter at lovverket ikke er helt tydelig. Helsetjenesten har derfor valgt å se nærmere på dette når lovforslaget er ferdig behandlet, sier hun.

LES OGSÅ: Høie glad for abort-engasjement

Fylkesmannen

På bakgrunn av Indseths svar har Lena Reitan og Annlaug Røine klaget kommuneoverlegen inn til Fylkesmannen.

– Det er ikke reservasjonsrett i dag, selv om lovforslaget er ute på høring. Og allerede i dag er det kvinner som ikke får de rettighetene de har krav på når de går til fastlegen, sier de.

Fylkeslege Ketil Kongelstad bekrefter at klagen er mottatt.

– Vi vet at det nye regelverket er ute på høring, og vi vet at Fylkesmannen i Telemark har oversendt en tilsvarende sak til Statens helsetilsyn. Derfor har vi besluttet å avvente behandlingen av lovligheten i saken til vi ser hvordan helsetilsynet konkluderer i saken fra Telemark, sier han.

LES OGSÅ: Nekter å sette inn spiral


Andre saker på dt.no:

Siktet 18-åring blir utredet psykisk

Tomra er med i toppkampen (DT+)

Har aldri pekt ut Brakerøya som beste tomt