Gå til sidens hovedinnhold

Tresket i måneskinn

Artikkelen er over 10 år gammel

En bonde holdt naboene våkne med tresking til midnatt onsdag.

DRAMMEN: Sent onsdag kveld fikk politiet flere klager på en bonde i Drammen som tresket selv om klokken var passert 23, og det skal være nattero. Naboene fikk ikke sove på grunn av bråket fra skurtreskeren, og ba politiet be bonden slutte.

Del på Facebook

Forståelse

Politiet rykket ut, men da de kom fram var bonden ferdig med arbeidet. 

Etter klokken 23 skal det være nattero, men politiet oppfordrer folk til å vise litt forståelse for bønder som må få inn kornet raskt nå. Det har vært mye regn i det siste, og noen benytter anledningen når det er opphold til å få inn kornet.

- Folk må vise litt forståelse, men han var i ferd med å avslutte, sier operasjonsleder Morten Eriksson.

Krise i landbruket

Ifølge Buskerud Bondelag har den regntunte sommeren skapt store problemer for landbruksnæringen.

- Det er en veldig alvorlig situasjon på grunn av alt regnet. Når det er opphold må vi høste for å berge avlinga, sier fylkesleder Torunn Hovde.

Ifølge henne har mye allerede gått tapt, og mange vil produsere med tap i år.

- Regnet vil gi økonomiske konsekvenser. Vi vet bare ikke hvor store, sier Hovde som ber om forståelse for bønder som prøver å redde det de kan.

- Dette er en unntakssituasjon. Vi gjør ikke dette for å irritere naboer, men for å berge avlinga, sier Hovde som er glad for forståelsen hos politiet.

Må importere

I et godt kornår er Norge nesten selvforsynt med matkorn, da rundt 75 prosent er norskprodusert. I år vil så lite som 10–15 prosent av avlingen bli klassifisert som matkorn, resten går til dyrefôr.

Norge blir dermed nødt til å importere 260.000 tonn korn for å dekke behovet, viser tall fra Felleskjøpet.

– Store mengder korn har blitt ødelagt som menneskemat, og vi blir i år avhengige av å kjøpe korn i et presset verdensmarked, sier landbruksminister Lars Peder Brekk, i en pressemelding.

Normalt vil kornhøsten være unnagjort på denne tiden av året, men i år er 30–40 prosent av kornet på Østlandet ennå ikke høstet, ifølge Felleskjøpet. Det kornet som allerede er i hus, holder en langt dårligere kvalitet enn normalt.

Til våren vil kornbøndene mangle såkorn, og det vil være behov for å importere også dette.
Det er landbruket i Sør-Norge som er verst rammet av den regnvåte sommeren og høsten. Både Trøndelag og Nord-Norge har hatt en normalt god vekstsesong.

Les flere nyheter fra dt.no