Tror fortsatt Bergwall drepte Therese

Politimester Christine Fossen mener fortsatt at det var Sture Bergwall som drepte Therese Johannessen. – Men det er tydelig at det ikke lar seg bevise, sier Fossen.

Politimester Christine Fossen mener fortsatt at det var Sture Bergwall som drepte Therese Johannessen. – Men det er tydelig at det ikke lar seg bevise, sier Fossen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Svensk påtalemyndighet frikjenner Sture Bergwall for å ha drept Therese. Men politiet i Drammen tror fortsatt han drepte niåringen i 1988.

DEL

DRAMMEN/SVERIGE : Allerede mandag fikk politiet i Drammen greie på at Åklagarkammeren i Falun henla tiltalen mot Sture Bergwall, tidligere kjent som Thomas Quick.

I går fikk omverdenen vite at Bergwall i realiteten er frifunnet.
 

Del på Facebook

– Kan ikke bevises

I beslutningen heter det at det er muligheter for et annet hendelsesforløp og en annen gjerningsmann enn det dommen slo fast da Sture Bergwall ble dømt for å ha drept Therese Johannessen i 1998.

Extraåklagare Olle Sohlberg skriver i sin beslutning at det også er tvilsomt om Bergwall faktisk kunne ha vært på Fjell i Drammen den augustdagen Therese forsvant.

Sohlberg slår fast at dommen fra 1998 mer eller mindre utelukkende baserer seg på Bergwalls egen tilståelse. Og at det ikke kan bevises at Bergwall har begått drapet på Therese etter at han har trukket sin tilståelse.
Sohlberg har dermed besluttet å henlegge saken.

Tror det var rett mann

Likevel mener politimester Christine Fossen at det var Bergwall som i sin tid drepte niåringen.

– Vi tar henleggelsen til etterretning. Men vi tror fortsatt at Bergwall var den rette mannen. Vi mente det i går, og vi mener det i dag. Vi endrer jo ikke mening over natten. Men det er tydelig at det ikke lar seg bevise, sier Fossen til Drammens Tidende.

– En må huske på at det ikke bare var hans rene tilståelse som ligger til grunn for dommen. Samtidig er det viktig å huske på at både norsk og svensk politi og norske og svenske påtalemyndigheter faktisk mente at tiltalen og dommen Bergwall fikk var helt riktig fram til han trakk tilståelsen, sier politimesteren.

Hun har foreløpig ikke sett begrunnelsen fra den svenske åklagaren og Drammens-politiet vil nå gå igjennom materialet som etter hvert kommer fra Sverige.

– Først vil vi be om å få saken tilbakeført fra Sverige. Så vil vi gå igjennom dokumentasjonen som ligger der, også det etterforskningsmaterialet som vi selv har laget i saken, sier Fossen.

– Så vil vi, sammen med overordnede myndigheter, vurdere hva vi skal gjøre med saken, sier hun.

– Hvem skal gå igjennom saksdokumentene?

– Det vil bli nye folk som ser på saken med nye øyne. Men det vil være naturlig å snakke med dem som drev etterforskningen den gangen hun forsvant også, svarer Fossen.

LES OGSÅ: Thereses mor provosert av at politiet fortsatt tror Quick drepte datteren

Ingen etterforskning nå

Hun er likevel klar på at det på nåværende tidspunkt ikke vil bli opprettet en ny etterforskning.

– Med mindre det ligger noe nytt i dokumentasjonen vi får tilbake fra Sverige, så har det ikke kommet ny informasjon som gjør at vi har nye ting å etterforske, sier Fossen.

– Det er dem som hevder at det foreligger flere nye opplysninger i saken?

– De sakene som har versert i media har vi kjent til fra før, og de opplysningene har allerede blitt sjekket ut. Men om noen har nye opplysninger, så oppfordrer vi dem om å komme til politiet med det, sier Fossen.

LES OGSÅ: Flere løse tråder i Therese-saken

– Kan politiet i Drammen leve med at en av norgeshistoriens mest omtalte forsvinningssaker forblir uoppklart?

– Dessverre er det slik i enkelte saker. At vi aldri kommer til bunns i dem. Og det må vi leve med, sier Fossen.

– Er du overrasket over henleggelsen?

– Nei. Ikke slik saken har utviklet seg. Men dette er trist for mange. Og spesielt for foreldrene til Therese. Nå blusser saken opp på nytt, avslutter Fossen.

Les flere nyheter på dt.no

Artikkeltags