– Ungdom leker med livet

–Denne drikketrenden er livsfarlig. Med så høy promille risikerer en å dø, forteller Alvaro Fernandez-Montenegro og Kari Benjaminsen ved forebyggende avsnitt hos Drammen politistasjon. De forteller om en trend hvor svært unge møtes på hjemmealenefester og shoter sprit.

–Denne drikketrenden er livsfarlig. Med så høy promille risikerer en å dø, forteller Alvaro Fernandez-Montenegro og Kari Benjaminsen ved forebyggende avsnitt hos Drammen politistasjon. De forteller om en trend hvor svært unge møtes på hjemmealenefester og shoter sprit. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

En ung jente havnet på akuttmottaket med 4,6 i promille etter en shotfest. Eksperter betegner det som flaks at hun overlevde.

DEL

DRAMMEN: Den 15 år gamle jenta hadde vært på hjemme alene-fest i Drammen og drukket shots med sprit.

Resultatet ble en promille på 4,6.

– Hun har vært heldig. For å si det slik, 50–60 prosent av alle som blir så fulle vil dø, forteller Jørg Mørland, divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Rammer pustesenteret

Og jenta er ikke alene om leken med livet.
 

Shotfester

Alvaro Fernandez-Montenegro og Kari Benjaminsen ved forebyggende avsnitt hos Drammen politistasjon forteller om flere ungdommer som har deltatt på slike shotfester og om flere slike fester.

En annen jente ble kjørt til legevakt med 3,2 i promille etter en shotfest i Drammen, mens en tredje jente ble målt til 3,8 – begge var 15–16 år.

– Disse tre er ikke alene. De er de mest ekstreme tilfellene vi har kommet bort i, forteller Fernandez-Montenegro og Benjaminsen.

– Vi har flere tilfeller med barn som er kanon fulle. Og vi har kommet over synlig berusede barn helt ned i 13 år på slike fester, forteller Fernandez-Montenegro.
 

Ny trend

De forteller om en trend. Hvor ungdommer møtes på fester og drikker shots med sprit.
Og trenden er at det er flest jenter som drikker seg fra sans og samling.

– Inntrykket er at det er flest jenter, og at de drikker mer enn guttene. Men vi vet også om gutter som har drukket seg skikkelig fulle, sier Fernandez-Montenegro.

– De begynner tidlig på kvelden, og forsøker å komme seg til de blir hentet av foreldrene rundt midnatt. Men når de blir for fulle blir de oppdaget, uansett, forteller Benjaminsen.
 

Drikkepress

Hun forteller om episoder hvor andre ungdommer forsøker å hjelpe de som har blitt for fulle.

– De får stablet de fulle inn i dusjen, sminker de på nytt og tar på ny parfyme. Og et triks de bruker for å forsøke å unngå å bli oppdaget er å stappe munnen full av hvitløk. Det lukter mer enn alkoholen.

Ungdommer har fortalt politiet de opplever drikkepress fra vennegjengen, og at noen føler seg direkte truet til å bli med. Og at det er en viss status i å bli invitert til slike fester.
 

Kjøper sprit til unge

Politiet er direkte skremt over hva de har kommet over den siste tiden.

– Erfarne politifolk som har jobbet med narkotika i flere år har trodd vi har tullet når vi har fortalt om hvor høy promille noen av disse ungdommene har hatt.


– Hvor har ungdommene fått tak i spriten?

– Noen eldre kjøper til dem og noen stjeler hjemmefra. Vi har grunn til å tro at en del spekulerer i å tjene noen kroner på å handle for ungdommene. Og det er en del smuglersprit de har fått tak i, svarer Fernandez-Montenegro.

– Dette er lek med livet og er livsfarlig. Ikke gjør det. Og om du som ungdom skulle komme i en situasjon med noen som har blitt så fulle. Ring etter hjelp. Få tak i ambulanse. Folk kan dø, sier de to.

LES OGSÅ: Advarer mot å blande rusmidler

Hjemme alene-fester

Politiet mener også at foreldre må ta sin del av ansvaret for fyllekulene.

– Når ungdommene sier de skal på bursdagsfest eller noe annet. Sjekk om det er sant. Og ikke minst, snakk med foreldrene til de ungdommene skal til.

De to mener også at ungdomsfester bør ha voksentilsyn.

– Det holder ikke å la naboen følge med, eller å sitte hos naboen og tro at alt går bra, mener Fernandez-Montenegro.

– Ungdommen kan alle triksene. De vet hvordan de skal lure foreldrene. Og vi har sett at det bygges opp et nettverk av løgner på nett og Facebook. Det skrives om gaver og slike ting, slik at foreldrene skal tro at alt er greit, mens de i virkeligheten skal på fyllefest, forteller Benjaminsen.

– Hvem ønsker vel å finne sine barn så fulle at de kan dø. Eller finne de nedgriset i spy og urin, undrer de to.

– Det koster så lite å stille et spørsmål ekstra, eller å ta en telefon til noen andre foreldre. Og gevinsten kan bli enorm, avslutter Fernandez-Montenegro.

Tør ikke fortelle

Pål Rino Kristiansen ved akutten på Sykehuset Buskerud har den siste måneden fått inn 8–10 tilfeller av overstadig beruset ungdom, og flere av disse har kombinert alkohol med andre stoffer.

– Det er blant annet mange som kombinerer rusmiddelet GHB med alkohol. Da blir det straks mye vanskeligere å behandle pasienten, siden det ikke finnes noen motgift, sier han.

Kristiansen forteller at ofte vil ikke ungdommen fortelle hva de har fått i seg i redsel for at foreldre og andre skal få vite det. Han påpeker at i situasjoner der folk blir overstadig beruset, er det viktig å kontakte helsepersonell og ta vare på vedkommende.Fakta om promille:

Promille Adferd Svekkelser
0,1-0,29 De fleste vil fremstå som normale Hårfine svekkelser
0,3-0,59

Mild eufori
Følelse av velbehag
Avslapping
Pratsom
Redusert hemning

Årvåkenhet
Dømmekraft
Koordinasjon
Konsentrasjon
 
0,6-1,0 Nummenhet
Mindre hemninger
Reflekser
Tankegang
Dybdesyn
Avstandsbedømmelse
Seksuell yteevne
1,1-2,0 Overmot
Humørsvingninger
Sinne eller sorg
Høylytt
Reaksjonstid
Motorikk
Balanse
Taleevne
2,1-2,9 Bedøvelsestilstand
Tap av dømmekraft
Svekket føleevne
Motorikk
Bevissthet
Blackouts
3,0-3,9 Alvorlig depresjon
Tap av bevissthet
Død er mulig
Blærekontroll
Åndedrett
Hjerterytme
4,0- Tap av bevissthet
Død
Homeostase

 (Kilde: www.promille.no)

Følg Drammens Tidende på Facebook:

Artikkeltags