-Urettferdig avgang

Christine Fossen.

Christine Fossen. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Politimester Christine Fossen i Søndre Buskerud synes avgangen til politidirektør Øystein Mæland viser et rått spill.

DEL

DRAMMEN: Politimesteren var i mai i fjor en av to på søkerlisten som øverste sjef for politidirektoratet i Norge. Den andre søkeren var den nå avgåtte Øystein Mæland som fikk stillingen. Fossen søkte også på stillingen som ny PST-sjef etter Janne Christiansens famøse avgang i januar, uten hell.

- Rått spill

Fossen deler oppfatningen til landets politimestere, som stilte seg samlet bak Mæland etter at den avgåtte politidirektøren samlet politimestrene til et hastemøte på Gardermoen.

– Jeg synes avgangen er urettferdig og det er rått spill at Mæland må gå. Det er merkelig at habilitetsspørsmålet kommer opp nå og ikke før. Nå oppstår det et maktvakuum og det er i realiteten ingen åpenbare ledere som er tilgjengelig, sier Fossen.

LES OGSÅ:- Akspeterer kommisjonens hovedfunn

Fossen er for tiden på ferie og returnerer til Norge idag. Hun har fulgt nyheten om Mælands avgang og fått signaler fra kollegaer som mente Mæland var rett mann til å restrukturere politiet.

– Du har en bakgrunn som jurist,hvor viktig er det med en politifaglig bakgrunn som politiets øverste sjef?

– Det er kjempeviktig med politifaglig kompetanse og kjennskap til systemet for å vite hva man skal levere. Jeg har jobbet i politet så å si hele livet og vet at politiets arbeid er mangfoldig og krevende å lede. Det forutsetter at man har blikket mange steder og god kjennskap til etaten, sier Fossen.

Ny politidirektør

Fossen sa fredag morgen at hun synes det var for tidlig å si om hun ville søke stillingen som politidirektør, men hun utelukket det ikke.

Noen timer senere ble Kripos-sjef Odd Reidar Humlegård utnevnt til midlertidig politidirektør i ekspressfart. Justisminister Grete Faremo opplyste på en pressekonferanse fredag ettermiddag at Kripos-sjefen er beordret inn i stillingen.

– Det er et meget viktig arbeid som skal gjøres i politidirektoratet og beredskapen skal styrkes. Derfor har jeg i dag innbeordret Odd Reidar Humlegård i stillingen som politidirektør, sa Faremo.

Etter utnevnelsen av Humlegård sa Fossen til Nrk at han ville være en sterk kandidat når den faste stillingen som politidirektør skal besettes. Ifølge Nrk vil Humlegård imidlertid ikke søke stillingen fast, og det kan åpne for Fossen.

Humlegård begynner i stillingen mandag. Faremo understreket at Kripos-sjefen både har jussutdannelse og har operativ bakgrunn fra Forsvaret.
 

«Høyoktan maktdemonstrasjon»

Høyre-politiker Anders Werp fra Buskerud sitter i justiskomiteen og stortingets egen 22. juli- kommisjon. Werp mener justisminister Grethe Faremos erklæring om inhabilitet i Mæland-saken er bruk av kamuflerte maktmidler.

Anders Werp (H)

Han stiller spørsmålstegn ved Farmos evne til å lede departementet ved å erklære seg inhabil overfor den avgåtte politidirektøren. Werp sammenlikner det med å «kjøre bil uten ratt».

– Dette er en høyoktan maktdemonstrasjon. Mæland gjør det eneste logiske - han fratrer sin stilling med umiddelbar virkning. Når justisministeren ikke våger, så må noen andre ta ansvar. Å få kniven i ryggen må være smertefullt, skriver Werp til Drammens Tidende.

Høyre-politikeren etterlyser en ansvarliggjøring av regjeringen.

– Regjeringen har sittet i nesten seks år før 22.juli, uten at konsekvensen av regjeringens ansvar er synliggjort.Hvem har det største ansvaret - er det Mæland eller regjeringen?, spør Werp retorisk.


LES FLERE NYHETSSAKER FRA DT.NO HER

Artikkeltags