- Urolig for debattene på nett

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Drammen og omegn tros- og livssynsforum mandag formiddag. Her takker han Sukhvinder Singh Jhotti for praten.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte Drammen og omegn tros- og livssynsforum mandag formiddag. Her takker han Sukhvinder Singh Jhotti for praten. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte Drammen og omegn tros og livssynsforum mandag formiddag. Han advarte mot å overse ekstreme meninger på nett.

DEL

DRAMMEN: - Halvannen måned etter 22. juli, er det faktisk ganske friske tilstander der ute, sier Gahr Støre og referer til kommentarfeltene på internett. Både på dagsavisenes sider og andre nettsteder er det uttalelser som overrasker utenriksministeren.

Del på Facebook

Spesielt på saker som belyser dialog på tvers av religioner, ser han reaksjoner som gjør han urolig.

- Det er ganske hissige kommentarer, som jeg ikke vil vi skal neglisjere, sier han.

Utenriksministeren understreker at internett har bidratt til en demokratisering i samfunnet generelt. Allikevel er det et element på nettet hvor anonymiteten lever, og hvor redaktørene får et ansvar, mener statsråden.

- Jeg skal jo ikke blande meg inn i det ansvaret. Men jeg er litt urolig når halvannen måned etter 22. juli ser hva slags reaksjoner som er der ute, sier han.

- Vi må ha øynene oppe for alt det som går under radaren, sa han.

Besøkte forum

Gahr Støre var i Drammen for å hilse på prest Ivar Flaten i Fjell menighet og medlemmene i Drammen og omegn tros og livssynsforum (DOTL). Han skrøt av den praktiske dialogen man har fått til i Drammen siden forumet ble opprettet i 2005.

- Det er ambisiøst og et slags fyrtårn i norsk samfunn. Jeg beundrer det arbeidet her som gjøres nedenfra, sa han.

Sammen med representanter både fra den norske kirke, Bahá´í-troen, Minhaj al-quaran moskeen på Fjell, det tyrkiske trossamfunnet, baptistkirken, Frelsesarmeen, Human Etisk forbund og fra hinduistiske trossamfunnet i Lier, diskuterte statsråden dialog i Bragernes menighetssenter. Han har også tidligere vært i Drammen i regi av forumet, den gang i forbindelse med det årlige Gjestebudet på Union Scene.

Temaene mandag var både hva dialogforumet kan bidra med for å fremme toleranse og aksept i det norske samfunnet, og hvordan terrorangrepene den 22. juli har endret Norge.

Utrygg i Oslo

Sukhvinder Singh Jhotti som var med å starte DOTL, fortalte om utryggheten han opplevde i timene etter bomben eksploderte i Oslo. Han var på jobb i Oslo, få hundre meter fra Regjeringskvartalet den dagen.

- Jeg var redd fordi jeg så annerledes ut. Jeg følte meg som en jøde i 40-årene. Jeg var bare meg selv, og følte meg utrygg på gata i Oslo, fortalte han. Timene før gjerningsmannen ble tatt var svært spesielle, og han var lettet over at han var etnisk norsk.

- Jeg tror det er en gave til Norge at vi får en mulighet til å revurdere våre holdninger, sa han.

Artikkeltags