DRAMMEN: – Hadde jeg visst det jeg vet nå, hadde jeg lånt penger og betalt for operasjon på et privat sykehus, sier Anne Johanne Guldvik.– Eggstokkreft er fortsatt en av kreftformene med lavest overlevelsesgrad. Årsaken er at kvinner kommer for sent til behandling.

57-åringen vet hva hun snakker om. I 110 dager ventet hun på å få fjernet den ene eggstokken. Da det etter operasjonen viste seg at hun hadde eggstokkreft, måtte hun gjennom nok en operasjon.

LES OGSÅ: Ny behandling kan redde liv

Operert på nytt

– Da fjernet de livmoren, den andre eggstokken, bukhinnen og 22 lymfeknuter. Det kunne kanskje vært unngått hvis jeg hadde blitt operert tidligere den første gangen, sier Anne Johanne.

Mens hun ventet, kjente hun at noe forandret seg i kroppen.

Anne Johanne er overbevist om at cysten på eggstokken vokste mens hun ventet. Cysten sprakk under operasjonen, og det rant væske med kreftceller ut i bukhulen.

– Det var årsaken til at jeg fikk alvorlighetsgrad tre av fem. Hadde kreften blitt oppdaget tidligere, kunne kanskje noen av organene blitt spart, sier Anne Johanne.

LES OGSÅ: Krefttest skal granskes

Måtte ha cellegift

Det siste inngrepet gjorde at hun brått havnet i overgangsalderen. I tillegg måtte hun gjennom seks behandlinger med cellegift.

– Det var knalltøft. Kroppen ble fullstendig nedbrutt og utslitt, forteller Anne Johanne og ramser opp en rekke bivirkninger.

– Det er takket være mye fysiske aktivitet og trening jeg har kjempet meg tilbake igjen.

Anne Johanne var sykmeldt nesten ett år. Både livskvaliteten og karrieremulighetene hennes er redusert, mener hun:

– Jeg har mistet ett år av livet mitt i behandlingskø, operasjoner og cellegiftbehandling. I tillegg har samfunnet tapt masse penger på at jeg gikk sykmeldt.

LES OGSÅ: Svarer urolige kvinner

Sykehuset brøt loven

Med hjelp fra Pasientombudet har Anne Johanne klaget behandlingen inn for Fylkesmannen (tidligere Helsetilsynet) i Buskerud. Der har hun fått delvis medhold.

Fylkesmannen konkluderer med at Anne Johanne ikke måtte vente uforsvarlig lenge ut fra de vurderingene sykehuset gjorde.

Drammen sykehus har likevel brutt loven på to andre punkter.

Anne Johanne fikk ikke informasjon om pasientrettighetene sine. Hun visste dermed ikke at hun fritt kunne valgt et annet sykehus med kortere ventetid. Siden hun heller ikke fikk noen behandlingsfrist, hadde hun ingen klagemulighet.

LES OGSÅ: Gifte takler kreften bedre

Dyrt å vente

– Jeg skjønner at keisersnitt og spontanaborter må gå foran, men det kan bli veldig dyrt for samfunnet å la folk stå i kø, sier Anne Johanne.

– Når man først har fått en kreftdiagnose, står det ikke lenger på pengene. Da fungerer også systemet langt bedre.

Anne Johanne er nå kreftfri, men går til kontroller fire ganger i året. Hun skal følges tett opp i fem år framover.

– Jeg ser på meg selv som frisk til det motsatte er bevist, sier Anne Johanne.

LES OGSÅ: Stadig flere får kreft