«Vi har ingenting for 50 øre»

Jeg tok med meg 50-øringen min rundt i byens butikker og kiosker for å se hva jeg fikk for den. Det var ingen verdens ting.

Jeg tok med meg 50-øringen min rundt i byens butikker og kiosker for å se hva jeg fikk for den. Det var ingen verdens ting. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det var ikke mye å få kjøpt da vi tok en runde i butikkene for å se hva man får for 50-øre.

DEL

DRAMMEN: Det er et år siden 50-øringen fikk sin dødsdom, og etter nesten 140 år er det over og ut for den, fra i morgen av.

Men spør du meg, har 50-øringen vært død lenge.

LES OGSÅ: Vil fjerne 50-øringen

Totalt ubrukelig

«Unnskyld, jeg lurer bare på om jeg får kjøpt noe for 50 øre?»

Det samme svaret møtte meg overalt; «nei, vi har ingenting for 50 øre». I tillegg kunne jeg se at de prøvde hardt å holde latteren igjen, som om det skulle vært en spøk.

Men det er vel slik det har blitt. Det er kanskje latterlig at noe skulle koste 50 øre? Jeg fikk tross alt ikke kjøpt en plastpose engang.

– 50 øre, sier du? Da jeg gikk på ungdomskolen kunne jeg kjøpe to Bugg for 50 øre, sier Espen Westermann (45) fra Drammen.

Jeg fikk vann i munn av å tenke på tyggegummien jeg selv pleide å kjøpe. Nå kunne jeg ikke engang få en lusen smågodt for 50-øringen min.

– Det skal veldig mye til for å finne noe til 50 øre nå om dagen, sier Westermann.

LES OGSÅ: Taper penger fordi de ikke sjekker selvangivelsen

Flaskepanterne får lønnsøkning

Selv syns han det er litt rart at kobbermynten forsvinner, men finner fort fordeler ved det også.

– Hvis man panter en og en flaske på 1,5 liter så vil man få mer penger, sier Westermann.

Og det har han helt rett i.

Hadde jeg vært en flaskepanter kunne jeg fått hele 20 prosent lønnsøkning.

Med mindre panten på tomflasker plutselig skulle bli endret, så må panten rundes oppover. To kroner og femti øre blir fort tre kroner dersom man panter én flaske om gangen.

LES OGSÅ: Pass på lommeboka di

Er du en av de som ikke har ønsket å slite ut bukser med for tunge lommer, og sitter nå med en skuff full av 50-øringer? Vel, fortvil ikke.

Selv om lokale banker ikke er pliktet til å ta inn kobbermyntene dine fra og med 1. mai, kan du henvende deg direkte til Norges Bank i Oslo. De innløser nemlig 50-øringer frem til 2022.

50 øre for deg – gull verdt for andre

Flere frivillige organisasjoner har startet aksjoner for å få tak i 50-øringene dine. Kreftforeningen, blant annet, oppfordrer alle til å tømme lommer, skuffer og skap for 50-øringer og gi dem til kreftsaken.

«Sett frem et glass, en flaske, en mugge, et syltetøyglass eller lignende på kjøkkenbordet, på arbeidsplassen din eller når du får besøk av familie og venner og lever 50-øringene til banken. Tre 50-øringer fra hver nordmann blir 7,5 millioner kroner. Vi tar imot hver eneste lille mynt med takk» skriver Kreftforeningen på nettsiden sin.

Og nettopp det har Drammenselvas Venner gjort.

– Dette er 50-øringer som medlemmer og gjester av Drammenselvas Venner har gitt, sier Rune Jahnsen og heller ut 50-øringene i innskuddsmaskinen.

Mens maskinen setter i gang med tellingen forteller Jahnsen at de har samlet 50-øringer i ca. to uker, der både små og store har bidratt.

889 kroner kommer lysende fram på skjermen.

– Styret i Drammenselvas Venner kommer til å doble beløpet, sier Jahnsen som med glede kan overføre 1798 kroner til Kreftforeningen.

LES FLERE NYHETER PÅ DT.NO

Artikkeltags