- Vi må skjerpe oss

Høyres gruppeleder Johan Baumann og KrFs gruppeleder Odd Gusrud er svært bekymret over fattige barns situasjon i elvebyen. – Vi var ikke klar over at økningen var så stor som den var, sier Baumann.

Høyres gruppeleder Johan Baumann og KrFs gruppeleder Odd Gusrud er svært bekymret over fattige barns situasjon i elvebyen. – Vi var ikke klar over at økningen var så stor som den var, sier Baumann. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Politikerne er sjokkerte over den dramatiske økningen i barnefattigdom, og lover bedring.

DEL

DRAMMEN : Odd Gusrud (KrF) og Johan Baumann (H) legger seg langflate når de blir konfrontert med den sterke økningen i antall barn som lever i familier med sosialhjelp.

Del på Facebook

– Ja, hva annet kan jeg gjøre, sier Baumann.

At økningen er så høy som 50 prosent de siste fem årene var de ikke klar over før de leste reportasjen i Drammens Tidende.

«Jeg er glad det blir satt fokus på denne gruppen nå. Bedre samhandlingen mellom kommuner og etater. (og jeg vil klappe ponnier som danser på regnbuen også). Men håper det finnes et ørlite glimt av håp.»

DELTA I DEBATTEN HER

Overrasket

– Jeg var overrasket over at det var så ille. Dette er ikke noe vi går rundt og tenker på i det daglige, men det gjør noe med deg når en leser dette, sier Baumann, som umiddelbart forlangte en redegjørelse i formannskapet neste tirsdag.

Gusrud mener dette nå er Drammens største utfordring. Han henviser til dramatiske tall både på barnefattigdom og i barnevernet.

– Dette må vi ta tak i. Vi har store uløste oppgaver, sier han.

Også ordfører Tore Opdal Hansen (H) medgir at de ikke har gjort nok for fattige barn i kommunen.

– Hvis man setter seg ned og ser på tallene kan man ikke si at det er gjort nok. Drammen og Fredrikstad er de eneste byene med negative utvikling. Dette er for dårlig. Vi kan ikke være fornøyd med dette, sier han.

-Vårt ansvar

Gusrud vil ha en skikkelig satsning. Med «hjerte og engasjement».

– Vi har vært alle enige i byutviklingen, men barnefattigdom er mye viktigere enn byutviklingen. Nå må vi sette inn trykket på hullene der, sier han og får støtte fra Høyres gruppeleder.

– Vi har et kommunalt ansvar. jeg synes ikke vi kan skyve utfordringen over til staten. Vi må ha en aktiv hånd på rattet selv, sier han.

Venstres Yousuf Gilani understreker at politikerne nå må stå samlet.

– Nå kan vi ikke begynne å skylde på hverandre, men gjøre noe sammen, sier Gilani som er med i flertallskoalisjonen.

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe fattige barn

Kan takke seg selv

SVs Rune Kjeldsen kan ikke dy seg.

– Jeg må jo si at politikerne bare har seg selv å takke for at det er blitt sånn, sier han.
Kjeldsen påpeker at SV har prøvd å få med seg posisjonen i alle år til tiltak for å lette hverdagen for fattige familier. Nå sist i budsjettforhandlingene hvor de foreslo at blant annet barnetrygd ikke skal være et fratrekk i sosialstønaden.

– Vi må tenke både kortsiktige og langsiktige løsninger for å få gjort noe med dette, sier han.

Heller ikke Ragnhild Røed (Ap) er overrasket. Hun har i mange år engasjert seg i fattigdomsproblematikk i byen uten å få med seg flertallet.

– Dette har bekymret oss lenge, og jeg må konstatere at det ikke har stått på Høyres dagsorden, sier hun.

– Fattige barn berører oss alle. Nå må det politisk vilje til for å få en forbedring, sier hun.

Forventet

Frps Jon Helgheim mener problemene nå skyldes en «naiv og totalt feilslått» innvandrings- og integreringspolitikk. Han viser til at det i tallene er en «grov overrepresentasjon» av innvandrere.

– Dette har vi advart mot i alle år. Det er trist å lese historiene, men det er en ventet utvikling, mener han.

Responsen fra Gusrud og Baumann på Helgheims uttalelser er kort.

– Tullprat! Det er mye mer sammensatt enn som så, sier de.

LES OGSÅ: En stor utfordring for Drammen

Artikkeltags