DRAMMEN: De forteller om manglende hjelp til intim personlig hygiene, og at de ikke får mat eller livsviktige medisiner før langt på dag.



– Det er ekstra ille i helgene, for da er det enda færre på jobb enn i uken, sier de to gamle. 

LES OGSÅ: Sykehjem fikk 1,8 millioner til rødvinskos

Flinke ansatte

De er ikke vant til å klage, og liker det heller ikke.

– Folk i vår generasjon gjør jo ikke det, sier Ruth på 92.

Nå synes de det har gått langt utover det som kan kalles verdig omsorg.

– Det er jo nesten ikke noen på jobb noen gang. De som er her er veldig flinke og hyggelige, men med så få ansatte sier det seg selv at de ikke makter å hjelpe alle, forteller de og får støtte av beboer Åse Krogh (75).

HVA MENER DU OM ELDREOMSORGEN I DRAMMEN? FORTELL DIN HISTORIE HER.

Dårligere og dårligere

Hans Johan Ruud har bodd på gamlehjemmet i knapt tre år. Bare i løpet av disse få årene har han merket endringer i omsorgen.

– Om vi ikke ser det fra dag til dag så merker vi at kurven går nedover. Det blir dårligere og dårligere. Vi vil heller dø enn å bo her, forteller han oppgitt.

Tenker på pleierne

92 år gamle Kløvstad synes nesten synd på pleierne, og prøver å gjøre så mye som hun klarer, uten å måtte bry de ansatte.

– Pleierne løper, de går ikke, og det er vondt å se på. Tjenestetilbudet svikter hele tiden. Jeg gjør alt jeg kan selv for at pleierne skal slippe unna billigst mulig.

Ofte blir jeg likevel sittende og vente, og jeg er så lei av å vente, sier hun.

– Mange ganger blir jeg så lei meg at jeg helst ikke vil leve lenger, legger Ruud til og får et nikk fra Kløvstad.

Begge mener at organiseringen helt fra toppen og nedover må bli bedre.

– Dessuten hjelper det ikke at politikerene kommer til et varslet og planlagt besøk. Da er alt striglet og i skjønneste orden, legger de til.

Trist

Masud Gharahkhani (Ap) synes historiene de to gamle forteller fra ett av kommunens gamlehjem er trist.

– Vi har i budsjettarbeidet gjentatte ganger foreslått økning for å styrke bemanningen. Det er leit at de som har flertall ikke tar signalene, sier han.

Godt nok

Kari Johanne Tønnesen er institusjonsleder og står 100 prosent inne for det faglige tilbudet ved bo- og servicesenteret.

– Jeg opplever at vi har de ansatte vi trenger på lik linje med grunnbemanningen på de andre sykehjemmene i Drammen. Vi kunne av og til trenge flere hender, men jeg synes det er leit at beboerne våre ikke er tilfreds, sier hun.

LES PÅ DT+: Godt med sykehjemsplasser

LES PÅ DT+: – Norges råeste sykehjem