Gå til sidens hovedinnhold

Vil ha tidlig skjenkekutt

Artikkelen er over 9 år gammel

Skal en tro politiet har sommerhelgene i Drammen vært alt annet enn hyggelige. Og de gir skjenketidene mye av skylda.

DRAMMEN: – Det har vært mye stupfyll og kranglete folk i Drammen denne sommeren. Helgene har ikke vært hyggelige, sier Dag Ebbestad, ordenssjef ved Drammen politistasjon.

Del på Facebook

– Folk blir for fulle. Og de har blitt kranglete. Og her snakker vi om voksne folk, sier Ebbestad.
Og politiet er ikke i tvil om når mye av fylleproblemene oppstår. I den siste skjenketimen – fra klokken 02.00 til 03.00.

– I sommer har det vært ille. Vi vil redusere skjenkingen med en time. Vi ser resultatene fra andre steder, eksempelvis i Kongsberg. Det viser at vold og bråk blir mindre med kortere skjenketider, sier Ebbestad.

LES OGSÅ: Vant kampen om skjenkebevilling

Halverte voldssakene

Kongsberg politistasjon, som også er en del av Søndre Buskerud politidistrikt, er ikke i tvil. Siden Kongsbergs politikere i september 2008 kuttet skjenketiden med en time, har antall voldssaker gått dramatisk ned.

– Vi lå på 80-90 voldssaker i året, mye for en liten by som Kongsberg. Etter at vi kuttet skjenketiden med en time, har vi halvert antall voldssaker. Siden skjenketidskuttet har vi ligget stabilt på rundt 40 voldssaker i året, sier Glenn Rhoden, stasjonssjef i Kongsberg.

LES OGSÅ: 18-åringene uønsket på byen

– Av dette var 20 alvorlige voldssaker som har blitt redusert til ti. Og vi mener at skjenketidskutten er mye av årsaken. I den siste timen gikk mange fra å være beruset til å bli overstadig beruset, sier Rhoden.

LES OGSÅ: Vil stenge kranene i Engene

Politiske føringer

Tilbake i Drammen er ikke Ebbestad i tvil om at politikerne burde lytte til politiets ønske om kortere skjenketider.

– Jeg forstår ikke at politikerne ikke fatter at det er en sammenheng mellom skjenking, fyll, vold og bråk, sier Ebbestad til Drammens Tidende.
– Jeg skjønner heller ikke at politikerne ikke ser at det er de som legger føringene på hvordan det skjenkes i Drammen i dag.

Han legger ikke skjul på at poliriet er misfornøyd med dagens skjenkeregime.

LES OGSÅ: Vil kutte skjenketiden

- Roper på mer synlig politi

– Det er mange som roper på mer synlig politi i gatene. Men de ser ut til å glemme at vi må ha masse politi til å passe på fulle folk i helgene. Vi er nødt til å stå i drosjekøen for å passe på at voksne folk ikke skal fly på hverandre. Det er ikke vanskelig å regne seg fram til at det betyr mindre synlig politi resten av døgnet, sier Ebbestad.

Og politiet frykter ikke at tidligere skjenkestopp skal føre til mengder med fyllslag på nachtspiel.
– Nei. Argumentasjonen har vi hørt flere ganger. Men det er ikke slik at folk drar hjem og er gale. De aller fleste vil rett og slett dra hjem og legge seg en time tidligere. Kanskje noen etter hvert heller kommer en time tidligere på byen, avslutter Ebbestad.

LES OGSÅ: Vil ikke ta skjenkedebatt