Vil ikke vaske svanene

Dersom vasking av svanene likevel skulle bli aktuelt, skal det utføres av profesjonelle med spesialkompetanse under Mattilsynets tilsyn.

Dersom vasking av svanene likevel skulle bli aktuelt, skal det utføres av profesjonelle med spesialkompetanse under Mattilsynets tilsyn. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel
DEL

DRAMMEN: Vasking av svanene er ikke aktuelt slik som situasjonen er nå, sier natur- og landbruksforvalter Widar Tandberg i Drammen kommune.

I går gikk Fuglehjelpen ut og oppfordret frivillige til å melde seg til å vaske de oljetilsølte svanene i Drammenselva. Fagmyndighetene er ikke udelt positive til forslaget.

Uenighet om vasking

- Det er uenighet om vasking er bra for dyrene. En vaskeprosess kan stresse dyrene så mye at allmenntilstanden deres blir ytterligere svekket, sier Tandberg.

- Det har ikke vært varierende erfaringer ved vasking av svaner, bekrefter distriktsleder i mattilsynet, Rita Kvennejordet.

Dersom vasking av svanene likevel skulle bli aktuelt, skal det utføres av profesjonelle med spesialkompetanse under mattilsynets tilsyn.

Kan bli aktuelt med skyting

I første omgang vil vi vurdere å avlive svanene hvor tistanden ser ut til å være spesielt dårlig, sier Tandberg. Av de omlag 40-50 svanene som har blitt tilgriset, er det kun for et fåtall at graden av tilgrising er svært alvorlig.

- For de fleste svanene ser allmenntilstanden ut til å være ganske bra, men vi vurderer saken kontinuerlig, og det kan bli aktuelt å avlive enkeltindivider, sier Tandberg.

Vil ha publikums hjelp

De oljetilgrisede svanene holder nå til nedstrøms for Landfalløybrua i Drammen, men det er ikke der oljesølet kommer fra. Brannvesenet som leter etter kilden til oljesølet, men har ennå ikke funnet noe. Derfor søker de nå publikums hjelp.

- Dersom noen har sett oljefilm på vannet eller fugler som ser skrantne ut, ber vi de ta kontakt med brannvesenet. Utslippet trenger ikke være i drammensområdet, det kan også være lenger oppstrøms, sier Tandberg.

Artikkeltags