Gå til sidens hovedinnhold

Vil kutte skjenketiden

Artikkelen er over 11 år gammel

Volden har gått kraftig ned i Konsgberg, Trondheim og Hamar etter skjenkekutt. Politiet i Drammen vil følge etter. Hva syns du?

Drammen: Tallenes tale er krystallklar. Etter at nabobyen Kongsberg kuttet skjenketiden fra klokken 03.00 til klokken 02.00 har nattevolden i helgene gått ned med 69 prosent.

Tallene stammer fra året før og etter skjenkeinnstramningene 20. august 2008.

Kongsberg ned 69 prosent

– De som jobber operativt ute, oppfatter det som om det har hatt en god effekt. Det er ikke noen tvil om at alkohol og vold har en sammenheng, sier Per Morten Sending, seksjonsleder for juristene ved Kongsberg politistasjon.

– Om det kun skyldes skjenkekutten, er det for tidlig å si noe om. Vi har jo gjort andre tiltak også, men vi er godt fornøyd, sier Sending.

LES OGSÅ: Vil ikke ta skjenkedebatt

Trondheim ned 30 prosent

I Trondheim kuttet man også skjenketiden fra klokken 03.00 til 02.00 den 1. oktober i 2008. Her har volden gått ned med 30 prosent det første året etter endringen.

– Vi jobber nå med å analysere de siste tallene. Men det er ikke tvil om at alkohol og vold går hånd i hånd. Vi kan jo ikke si at lukketidene alene er årsaken til voldsnedgangen, men det er definitivt medvirkende, sier Dag Magne Loe ved Sør Trøndelag politidistrikt til Drammens Tidende.

– Næringslivet melder også om mindre skjenking, forteller Loe.

Hamar ned 52 prosent

På Hamar er gjennomgangstonen den samme.

– Vi stoppet skjenkingen fra 02.30 til 01.30 fra første juli i 2008. Vi foretok en måling på vold og grove ordensforstyrrelser i Hamar sentrum på de første fem månedene og fikk en nedgang på 50 prosent. Etter et år er tallet 52 prosent, forteller stasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon.

– Og noe av det mest gledelige er at den grove volden har blitt mer en halvert. Fra 14 til seks tilfeller.

– Samtidig merker vi også at folk kommer tidligere ut. De sitter ikke hjemme og drikker så lenge. Dermed er de ikke fulle når de kommer ut, sier politimester Tormod Bakken i Hedmark politidistrikt.

Drammen ned 20 prosent

Politiet i Drammen ønsker seg også et skjenkekutt. Men så langt har politikerne ikke latt seg rive med.

Helgevolden har gått noe ned i Drammen også, men på langt nær den samme nedgangen som i nabobyen Kongsberg.

Ifølge Drammens-politiet selv har vold på offentlig sted gått ned med om lag 20 prosent fra 2008 til 2009.

I går gikk politiet i Drammen ut og fortalte at de nå stenger voldsmenn ute fra Drammen sentrum, men politiet ønsker å minske volden enda mer.

– Vi har fortsatt den holdningen at skjenketiden bør reduseres for å redusere volden. Og vi mener at kommunen burde ta dette virkemidlet i bruk. Men nå er det kommunen som bestemmer dette, og ikke oss, sier Øyvind Aas, stasjonssjef ved Drammen politistasjon.

– Men vi ser jo hva som har skjedd i andre byer, og ingen virkemiddel burde være uprøvd.

LES OGSÅ: Regjeringen vil kutte skjenketiden med en time i Drammen

Hva syns du om forslaget om å kutte skjenketiden? Si din mening i kommentarfeltet.

Kommentarer til denne saken