Vurderer snusregister på videregående skole

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skolemiljøutvalget på Drammen vgs. skal vurdere å opprette et register over elevene som snuser på skolen. – Sjokkerende, mener elever.

DEL

DRAMMEN: Elever og lærere i skolemiljøutvalget har sett seg lei på gamle snusklyser på gulvet og under pultene, og brukte porsjonspakninger bortgjemt inni bibliotekbøker.

De vil at snuserne rydder opp etter seg, og for to uker siden ble det derfor foreslått å registrere navnene på alle skolens snusere.

– Tanken bak er at de til enhver tid skal ha oversikt over hvem som snuser. På den måten kan lærere plukke ut de som snuser til å rydde opp snusavfall på skolen, forklarer Alexander Solbakken (17).

Han er både medlem i elevrådet på skolen og fylkesleder i Buskerud Unge Venstre, og sier han er sjokkert over forslaget.

– Jeg ser på det som et grovt overtramp mot personvernet til de som snuser. Å overvåke elever på den måten er ikke heldig for noen. Det er problemer med forsøpling av snus på skolen, men dette er ikke løsningen, sier Solbakken.

Stigmatiserende

Øyvind Normann (18) er selv blant elevene som snuser, og mener et register vil stigmatisere en hel gruppe elever.

– De vil i så fall skjære alle over en kam, og sørge for en kollektiv avstraffelse fordi enkelte som snuser forsøpler. Skolen burde se etter bedre løsninger på problemet, og heller fokusere på holdningsendringer, sier han.

Også leder for elevorganisasjonen i Buskerud, Truls Sætrang (18), mener forslaget er problematisk.

– Det er problemer med forsøpling av snus, og mange elever kvier seg for å rydde opp gammel snus etter andre. Derfor forstår jeg hensikten med forslaget, men det er ikke en heldig metode for å få bukt med utfordringene, sier Sætrang, som selv er elev på Drammen vgs.

LES OGSÅ: Vil sette karakter på lærerne

Et stort problem

Han forteller at elevrådet allerede har tatt avstand fra forslaget. Det til tross for at elevrådslederen også er leder for Skolemiljøutvalget, hvor forslaget ble fremmet. Utvalget består av både elever, lærere og rektor på skolen.

– Det virket som en god idé da det ble foreslått, men vi ser nå at det er flere sider som må undersøkes, sier dobbeltlederen Mari Arnesen (17).

Rektor Ellen Winstrup sier de muligens må vente til over sommeren med å ta stilling til forslaget, men bekrefter at snusing er et stort problem på skolen.

– Reglene om snusfri skole respekteres ikke. Snusklyser kastes overalt, og det er noe både ansatte og elever ser på som et stort problem. Derfor har de tenkt ut ulike løsninger, sier hun, og legger til:

– I den forbindelse har forslaget kommet opp, men det er nok ikke tenkt nøye nok gjennom. Listeføring kan være lovstridig. Jeg er enig i tanken bak, men metoden må diskuteres videre. Vi må finne en løsning på dette, og det viktig å ha med elevene i den prosessen.

LES OGSÅ: Stjal snus

– Godta snus

Alexander Solbakken i Unge Venstre mener løsningen på snusproblemet er færre regler, ikke flere.

– Grunnen til at elever forsøpler med snus er fordi det ikke er lov til å snuse på skolen. Ingen har lyst til å reise seg i timen og kaste snusen om det venter anmerkning som straff. Da er det lettere å kaste det på gulvet når læreren ikke ser på, sier Solbakken.

Han mener skolen heller burde godta at elever over 18 år snuser, så elevene ikke kvier seg for å reise seg i timen og kaste snusen i søppelkassen.

Dialog

Assisterende utdanningssjef Stein Morten Øen i Buskerud fylkeskommune kjenner ikke til at snusavfall er et utbredt problem på skolene i fylket. Han mener det viktigste er at skolene har en positiv dialog med elevene sine dersom det oppstår slike problemer.

– Det kan fort bli en debatt om strenge tiltak, men samarbeid og dialog har som regel en mye bedre effekt, sier han.

LES FLERE NYHETER FRA DRAMMEN HER

Artikkeltags