To av tre voldtektssiktede løslatt

PÅGREPET: Her føres en av de pågrepne ut etter at en kvinne kontaktet politiet og fortalte at hun var blitt utsatt for voldtekt på Gulskogen tidlig om morgenen 17. desember i fjor.

PÅGREPET: Her føres en av de pågrepne ut etter at en kvinne kontaktet politiet og fortalte at hun var blitt utsatt for voldtekt på Gulskogen tidlig om morgenen 17. desember i fjor. Foto:

To av de tre mennene som ble siktet for voldtekt på Gulskogen 17. desember er løslatt fra varetekt.

DEL

DRAMMEN: Tidlig om morgen tirsdag 17. desember rykket flere politipatruljer ut til Gulskogen, der en kvinne hadde kontaktet politiet og fortalt at hun var blitt voldtatt.

Fire menn ble pågrepet og tre av dem siktet for voldtekt. Alle tre innrømmet sex, men hevdet at det hadde skjedd frivillig fra kvinnens side.

Retten festet ikke lit til dette, og varetektsfengslet alle tre. To av de fram til julaften, og den tredje i ytterligere tre uker.

Og julaften ble de to som var fengslet fram til da løslatt. Politiet ønsket ikke å fremstille dem for forlenget fengsling.

– Vi mente at det ikke var grunnlag for å holde dem i videre varetekt, sier politiadvokat Ole Jacob Garder.

LES OGSÅ: Måtte vente flere timer på undersøkelse ved overgrepsmottaket: – Det er uheldig

Har familietilknytning i Norge

– Vi har begrenset kapasitet på etterforskning i romjulen, og vi fikk gjennomført de nødvendige avhørene i uka som gikk fram til jul. Dermed er faren for bevisforspillelse ikke til stede. Vi regner heller ikke med unndragelsesfare for de to. De har vært lenge i Norge, er norske statsborgere og har familietilknytning her, sier Garder.

Han legger til at politiet før jul også gjennomførte et såkalt bevisopptak i saken, det vil si et opptak av avhør med fornærmede, med de siktede og forsvarer til stede.

LES OGSÅ: Reagerer sterkt på ventetiden i voldtektssaken: – Ville det vært slik hvis det var flest menn som ble voldtatt?

Har ikke jobb og familie

Den tredje siktede ble fengslet fram til 15. januar, på grunn av unndragelsesfare. Det vil si at politiet tror han vil kunne forlate landet om han slipper fri.

– Vedkommende har en langt løsere tilknytning til landet enn de to andre. Han kom hit som flyktning/asylsøker for noen få år siden. Han er ikke norsk statsborger, og har ikke jobb og familie her. Det ligger i kortene at han vil bli framstilt for forlenget fengsling, sier Garder.

– Vi ønsker å ha kontroll på ham fram til en eventuell rettssak.

LES OGSÅ: Overgrepsmottaket øker legekapasiteten: – Vi fikk det vi hadde savnet

Trenger vilkår

– Kan det ikke støte den allmenne rettsoppfatning å løslate personer som er siktet i en alvorlig voldtektssak?

– Noen vil kanskje tenke det, men rettssystemet vårt er bygget opp slik at det skal noen vilkår til for å holde folk i varetekt. Og i denne saken mener vi de vilkårene ikke er til stede, sier Garder.

LES OGSÅ: Har kjempet seg tilbake etter voldtekt

Forstår politiets begrunnelse

Advokat Skjalg Jarnang i Advokatfirmaet Salomonsen Johansen er forsvarer for kvinnen.

– Hva er din kommentar til at to av de siktede er løslatt?

– Min klient er gjort kjent med det, og har ingen kommentar til det. Hun forlot landet lille julaften, dro hjem for å feire jul med familien, sier Jarnang.

Han forstår politiets begrunnelse for å løslate de to siktede med en tilknytning til Norge. Nå håper han kan etterforskes ferdig og komme til pådømmelse så fort som mulig.

– Min klient har sagt at hun har et ønske om å være til stede under rettssaken, men om det ikke skjer, så har vi bevisopptaket, der hun forklarte seg grundig om saken, sier Jarnang.

Artikkeltags