– Helt usannsynlig at så mange karakterer er oppgitt feil av skolen

Kvinnen kom inn på et prestisjestudium med toppkarakterer, men da universitetet sjekket viste det seg at karakterene ikke var så gode.

Kvinnen kom inn på et prestisjestudium med toppkarakterer, men da universitetet sjekket viste det seg at karakterene ikke var så gode. Foto:

Retten er ikke i tvil om at en kvinne brukte et forfalsket vitnemål da hun søkte seg inn på et prestisjestudie på Universitetet i Oslo. Seks av karakteren var justert opp.

DEL

DRAMMEN: Drammens Tidende skrev tidligere denne uken om kvinnen som kom inn på et profesjonsstudium ved Universitetet i Oslo med toppkarakterer.

Like etter studiestart hadde universitet en stikkprøvekontroll av vitnemål. Da de sjekket kvinnens vitnemål viste det seg at karakterene på vitnemålet var bedre enn det som sto på skolens originale vitnemål. En femmer i samfunnsfag var blitt til en sekser, flere firere var blitt til femmere og hun hadde fått en sekser på eksamen i biologi, som hun ikke hadde møtt på.

LES OGSÅ: Tiltalt for å forfalske karakterer – skylder på skolen

Skyldte på skolen

Universitetet anmeldte kvinnen. Uken før påske møtte hun i Drammen tingrett tiltalt for å ha brukt et forfalsket dokument. I retten avviste kvinnen at vitnemålet var forfalsket, og skyldte på skolen.

Hun forklarte at det var skolen som hadde skrevet ut vitnemålet med de forbedrede karakterene. Da vitnemålet kom i posten var hun bortreist og ektemannen sendte det inn for henne.

Da hun kom hjem så hun at vitnemålet var feil, men gjorde likevel ikke noe. Etter hvert fikk hun beskjed om at hun hadde kommet inn, og begynte på studiet i august.

Ifølge henne hadde hun dårlig samvittighet på grunn av det uriktige vitnemålet og sluttet før stikkprøvekontrollen.

Ikke trodd

Retten tror ikke på kvinnens forklaring om at skolen skrev ut et uriktig vitnemål.

– Seks karakterer er oppgitt uriktig sammenholdt med de opplysningene skolen hadde. Selv om karakterer tastes inn manuelt, framstår det for retten som helt usannsynlig at så mange karakterer er oppgitt feil av skolen, skriver tingrettsdommer Lars Erik Landsverk i dommen.

Også på vitnemålet kvinnen søkte med året før var to karakterer forbedret i forhold til originalen. Retten mener det styrker mistanken om at vitnemålet er forfalsket, og dømmer henne etter tiltalen.

LES OGSÅ: Knuste hytter med hjullaster – må betale millionerstatning

– Fortrenger en plass

Retten ser på bruk av et falsk vitnemål som alvorlig.

– Handlingene undergraver systemet for søknad og opptak til høyskoler og universitet. Blant annet vil en urettmessig søknad som kvalifiserer til studieplass fortrenge en annen rettmessig søker, skriver dommeren.

Retten mener at kvinnen i utgangspunktet bør dømmes til 20 dagers fengsel, men straffen reduseres på grunn av lang saksbehandlingstid.

Saken har ligget urørt i nesten ett år, og nærmer seg brudd på Den europeiske menneskerettighetskonvensjon. Ifølge Høyesterett skal straffen reduseres betydelig hvis liggetiden er over ett år. Det er så nært brudd på menneskerettighetene at retten gjør straffen betinget.

Det betyr at hun slipper å sone.

Kvinnen er fornøyd med at hun slapp fengsel og har bestemt seg for ikke å anke.

– Det er riktig med en betinget reaksjon på grunn av saksbehandlingstiden, sier kvinnens forsvarer Martin Smith.

LES OGSÅ:

Tiltalt for å forfalske karakterer – skylder på skolen

Tiltalt for å forfalske karakterer – skylder på skolen Kom hjem til rasert leilighet

Artikkeltags