Gå til sidens hovedinnhold

Vil legge ned medielinjene

Artikkelen er over 9 år gammel

Høyre, Frp og KrF vil legge ned alle medie- og kommunikasjonslinjene bortsett fra på Gol.

BUSKERUD: Hovedutvalget for utdanning i Buskerud fylkeskommune vedtok fredag formiddag å kun opprettholde utdanningsprogrammet for Medier og kommunikasjon på Gol.

Det betyr at de ønsker å avslutte den eksisterende yrkesfaglige utdanningen ved Åssiden vgs., Røyken vgs., Rosthaug vgs. og Hønefoss vgs.

– Vi mener næringslivet i fylket ikke etterspør den kompetansen disse elevene går ut med. Det er ikke tilpasset næringslivets og samfunnets behov, sier leder Elizabeth Skogrand (H) i hovedutvalget for utdanningssektoren.

Hun viser til at få av elevene på studiet får lærlingplass, og de fleste tar det ekstra året for å få generell studiekompetanse.

– Det er et populært studietilbud, hva med elevenes behov?

– Vi mener det er bedre for ungdommene å ta generell studiekompetanse som kan gi en bredere bakgrunn. Vi trenger disse flinke elevene på andre studieretninger som realfag og helsefag, sier hun.

Ved Åssiden vgs. er mediefag et av de mest populære fagene hvor snittet for å komme inn er opp mot fem. Hvert år de siste årene har det vært mellom 100 og 120 søkere til 30 plasser.

LES OGSÅ: Kjemper for idrettslinjen

– Kan lure elevene

Skogrand er redd de skal lure elevene til å tro at de får jobb i mediebransjen rett etter videregående skole.

– Vil ikke lure noen til å tro at går rett ut i jobb. Man må ofte tar høyere utdanning for å få til det, sier hun.

– Har dette noe med økonomi å gjøre?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Vi føler det ikke er riktig for samfunnet, og vi vil ikke tilby noe som ikke fører til noe, sier hun.

I Høyre, Frp og KrFs plan «Kunnskapsskolen» står det at det nå blir opp til skolene med studiespesialisering om de selv vil opprette eller styrke «programfaget innen medie- og informasjonskunnskap dersom det er behov og skolene ønsker å benytte lærernes kompetanse».

LES OGSÅ: Venstre reddet medieutdanningen

– Brutalt

Niclas Tokerud som sitter i hovedutvalget for utdanning, og er leder for Buskerud AUF er overrasket over forslaget fra posisjonen.

Medielinjene var også i fokus i 2010 da Rosthaug og Røyken var foreslått nedlagt. Da stemte Høyre og Frp for å beholde dem, som Ap, SV og Sp hadde fremmet forslaget.

– Da jobbet vi i AUF hardt for å opprettholde tilbudet, sier han.

Det akter han å fortsatt gjøre. Tokerud erkjenner at selv om tilbudet er svært populært, så fungerer det kanskje ikke optimalt slik det er i dag. Han hadde ønsket seg en diskusjon om mulige endringer, i stedet for et forslag om nedleggelse.

LES OGSÅ: Kjemper for medielinjen

– Å legge ned er det mest brutale. Det er synd at man ofrer en studieretning uten å involvere de berørte eller opposisjonen. Det er brukt mange år å bygge opp disse linjene, påpeker han. 

Tokerud synes også timingen er merkelig. Hele kunnskapsløftet er nemlig til full gjennomgang i Utdanningsdirektoratet. Her blir også denne studieretningen sett nærmere på.

– Man burde i det minste ventet til det arbeidet var ferdig, mener han.

Saken skal til endelig behandling i fylkestinget i midten av juni.

LES FLERE NYHETSSAKER

Kommentarer til denne saken