Noen stjal lekesverdet fra Svein-Eriks grav: – Helt utrolig at noen kan gjøre sånt

OPPGITT: – Utrolig at noen kan stjele fra en barnegrav, sier Lone Sveum Bertelsen, her ved graven til sønnen Svein-Erik.

OPPGITT: – Utrolig at noen kan stjele fra en barnegrav, sier Lone Sveum Bertelsen, her ved graven til sønnen Svein-Erik. Foto:

– Hvem er det som stjeler fra en barnegrav? undrer mamma Lone Sveum Bertelsen.

DEL

DRAMMEN: Svein-Erik Sveum Bertelsen ble bare sju og et halvt år gammel, før han døde i en tragisk drukningsulykke for ti år siden.

Svein-Erik var veldig glad i drager, og på graven hans i Skoger satte mamma Lone Sveum Bertelsen og pappa Tom-Rune Bertelsen opp en liten drage som sønnen hadde lekt mye med og vært veldig glad i. Men dragen fikk ikke stå i fred, og ble stjålet etter et par år.

LES OGSÅ: Rappet blomster fra gravsted

En av favorittlekene

Svein-Erik var veldig glad i sverd også, og spesielt et han hadde fått på Legoland.

– Det var en av favorittlekene hans, forteller Lone Sveum Bertelsen.

For en tid siden festet Tom-Rune det vesle lekesverdet til et armeringsjern, og stakk det ned i bakken ved barnegraven på kirkegården ved Skoger kirke.

Mandag dro ekteparet ut til kirkegården for å stelle litt på graven og gjøre det fint til 17. mai. Da var det noe som manglet. Noen hadde stjålet sverdet også, rykket opp hele armeringsjernet og tatt både det og sverdet med seg.

LES OGSÅ: Gravsted ligger øde – det har en årsak

Har ingen verdi for andre

– Jeg syns det er helt utrolig at noen kan gjøre sånt. Stjele et slitt gammelt lekesverd fra en barnegrav. Det har overhodet ingen verdi for andre, men for oss har det en stor verdi. Svein-Erik var så glad i det sverdet. Han elsket å leke med det og holde på ute i hagen. Helt tragisk at noen stjeler en sånn ting altså, sier Lone Sveum Bertelsen.

For henne og resten av familien har det vært viktig å ha gravstedet i Skoger å gå til, og en slags terapi i å sette opp noen av lekene hans der.

LES OGSÅ: Over 80 prosent blir kremert

Stort engasjement

Lone la ut en melding om hendelsen på Facebook, og svært mange engasjerte seg i saken og tok kraftig avstand fra det simple tyveriet.

En stund etter at dragen ble stjålet, satte foreldrene opp en annen drage, som Tom-Rune hadde kjøpt med seg hjem fra en reise i Kina.

Den har stått på graven en stund nå, og har så langt fått stå i fred.

LES OGSÅ: Mange betaler for pen grav

Får trolig et nytt sverd

Og Svein-Erik kommer etter alt å dømme til å få et nytt sverd på graven sin også, kan mamma Lone fortelle.

– Ja, vi kommer nok til å sette opp et nytt sverd etter hvert. Må bare finne ut hvordan vi kan feste det på en enda bedre måte, så det ikke blir borte igjen med en gang, sier hun.

Ivar Nygård er kirkeverge i Drammen. Han sier det ikke er så ofte man får høre om tyveri fra barnegraver.

LES OGSÅ: Siste reise uten familie eller venner

Har ikke vakthold

– Generelt har vi noe meldinger om tyverier fra graver, men oftest skjer det ved mer sentralt beliggende kirkegårder som Bragernes og Åssiden. Folk graver opp og tar med seg blomster, fine steiner, og lysarrangementer, ting som kan brukes på andre graver. Noen stjeler også personlige eiendeler fra graver, sier Nygård.

Han forstår godt at det kan være en påkjenning for pårørende å bli frastjålet personlige ting, spesielt fra barnegraver.

– Men i Norge har vi ikke overvåking eller vakthold ved kirkegårder, så folk bør tenke over at ting de setter der faktisk kan bli stjålet, sier kirkevergen.

Artikkeltags