Endelig cruisebåt til Drammen

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

MS Deutschland ankom Drammen havn tidlig tirsdag morgen, men mange av passasjerene reiste rett til Oslo.

DEL

Drammen: Cruiseskipet la til kai tidlig i morges med 520 passasjerer. En del av dem dro rett til Oslo, men en del valgte også å se seg om i Drammen. Det ble satt opp shuttlebuss til Bragernes torg.

– Mange tror de valgte å gå til Drammen fordi det ikke var plass i Oslo, men det er ikke tilfelle. Rederiet ønsker å prøve ut nye anløpssteder, og fant Drammen interessant, skriver assisterende havnedirektør Ivar Vannebo på havnas nettsider.

Sjelden

Cruisebåten som kom i dag er et sjeldent syn. Planene om cruisehavn i Drammen har så langt strandet.

Rett etter årtusenskiftet ivret havnesjef Einar Olsen og daværende turistsjef Roald Karoliussen for cruisehavn i Drammen.

De så for seg 10–20 skip med cruiseturister hver sesong som skulle busses rundt til lokale attraksjoner som Spiralen, Bragernes torg, Fossesholm, Blaafarveværket og Krøderbanen.

– Vi har merket skepsisen og hånfliren. Dette tolker vi som manglende tiltro og selvtillit på byens og distrikts vegne. Reaksjonene fra cruiserederier, turoperatører og den lokale reiselivsnæringen er derimot meget positive. Derfor er vi overbevist om å lykkes med dette, sa de to til Drammens Tidende i 2003.

Del på Facebook

Brosjyrer

Til tross for skepsisen, klarte initiativtakerne å overbevise lokale myndigheter. I 2003 startet det treårlige prosjektet Cruisehavn Drammen med 600–700 000 kroner i startkapital.

Brosjyrer med reklame for de lokale attraksjonene ble trykket opp, og sendt ut i verden. Initiativtakerne reiste også rundt for å overbevise cruiseselskapene om å ta turen innom byen, blant annet var de på cruisemesse i Miami i Florida.

– Budskapet fra cruiserederiene og turoperatørene var en samstemmig oppfordring til hele Buskerud om å forberede seg på cruisetrafikk om et par år, fortalte Karoliussen etter hjemkomsten fra Miami.

cruisehavn drammen

Se hele brosjyren for Cruisehavn Drammen her.

Cruiseskipet kommer

To år senere kom den første cruisebåten til Drammen. Sola skinte da M/S Arion seilte innover fjorden den siste maidagen i 2005. På kaia spilte Royal Garden jazz og barn delte ut blomster til passasjerene.

– The Fjord is very beatiful, sa det britiske pensjonistekteparet Pamela og John Elliot da de gikk i land. Men de rakk ikke å se noen av de lokale attraksjonene som brosjyrene reklamerte for. Akkurat som de fleste av de andre passasjerene dro de rett til Oslo med buss.

I 2005 kom det enda et par cruiseskip, og vinteren etter kom Hurtigruten innom. Hurtigruten har vært innom igjen senere også, men bortsett fra den husker ikke havnesjef Olsen at det har vært flere cruiseskip i Drammen.


Tirsdag morgen kom det cruiseskip til Drammen.

Ikke gitt opp

Da havnestyret rullerte strategiplanen for havna i vår, konstaterte de at de ikke hadde nådd målene for cruisehavn.

– Hvorfor lyktes dere ikke?

– Vi ble stående alene. Vi kan ta imot båtene, men noen må kunne ta imot turistene. De kan ikke bare stå på kaia, sier havnedirektør Olsen som hadde stor tro på cruisehavn. Troen har han fortsatt, ja faktisk tror han at mulighetene til å lykkes er enda større nå som byen har blitt så fin.

– Jeg tror fortsatt det er mulig å få til, men det krever at noen kan ta imot turistene, sier Olsen.

LES OGSÅ: Cruiseskipet MS Deutschland til Drammen tirsdag
 

Artikkeltags