På sykkel gjennom 62 land

Somen Debnath har allerede tilbakelagt 85360 km på sykkel, men har fortsatt langt igjen. Målet er å sykle 191 land for å fremme den indiske kultur og opplyse andre om AIDS.

Somen Debnath har allerede tilbakelagt 85360 km på sykkel, men har fortsatt langt igjen. Målet er å sykle 191 land for å fremme den indiske kultur og opplyse andre om AIDS. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

For syv år siden tok Somen Debnath fra India sykkelen fatt og reiste ut i verden for å opplyse andre om HIV/AIDS.

DEL

DRAMMEN: Siden har han syklet 62 land, tilbakelagt 85360 km, blitt tatt til fange av Taliban, blitt ranet og rømt fra tigre. Nå er han i Drammen.

- Jeg blir aldri sliten. Jeg elsker å sykle, bli kjent med mennesker og oppleve nye kulturer. Menneskene jeg møter inspirerer meg til å fortsette, sier Debnath til dt.no.

Del på Facebook

I syv år har han syklet rundt i Asia og Europa. Målet er å fremme den indiske kulturen og kjempe for en aids-fri verden. Han har for det meste positive opplevelser å fortelle om fra sin lange sykkelferd.

Men turen har ikke gått helt problemfritt.

I Afghanistan ble han tatt til fange av taliban fordi de trodde han var en spion. Han er blitt ranet og fått stjålet sykkelen et par ganger. I den indiske jungelen måtte han i tillegg rømme fra tigre.

Og han har tenkt til å fortsette i minst 9 år til. Han har nemlig 129 land igjen å besøke.

LES OGSÅ: Nye bysykler i høst

Underviser om AIDS

Da han var 14 år leste han om en jente som hadde dødd i landsbygden hans, som en følge av AIDS. Han ville vite mer om sykdommen, men læreren hadde ikke kunnskaper nok til å forklare ham. Dermed bestemte han seg for å lære mer om AIDS og hvordan spredning av sykdommen kunne forhindres.

- Først opplyste jeg min gamle lærer. Så underviste jeg hele skolen. Deretter underviste jeg et samfunn, og fortsatte å reise rundt i hele India. Nå har jeg holdt flere semniarer og foredrag for skoler og universiteter i totalt 62 land, forteller Debnath oppglødd.

Støtte fra indiske og internasjonale organisasjoner og samfunn har hjulpet ham å finansiere utgiftene på veien og gjort ham i stand til å realisere prosjektet.

Les mer på bloggen til Somen Debath

Sover ute

Somen Debath har med seg telt og sovepose, og foretrekker å sove ute i naturen. I tillegg benytter han seg av konseptet Couch surfing, en non-profit organisasjon med medlemmer fra alle kontinenter.

- Jeg har fått mange nye venner på turen og har aldri følt meg ensom. Jeg kontakter folk gjennom couch surfing og de tilbyr meg en seng eller en sofa å sove på. Til gjengjeld lager jeg indiske retter og lærer dem om den indiske kulturen, forteller han.

Nå er han i Drammen og skal bo i Gurdwara, sikhenes tempel.

- Drammen virker som en veldig flott by. Drammenserne er veldig åpne, glade og imøtekommende, sier han.

På mandag sitter han seg på sykkel igjen for å fortsette kampsaken. Neste stopp er Island.

I 2020 vil han være ferdig med veldedighetsprosjektet. Da har han syklet gjennom 191 land.

LES FLERE NYHETSSAKER

Artikkeltags