Funn av antibiotikaresistent bakterie ved Drammen sykehus

HAR FUNNET ANTIBIOTIKARESISTENT BAKTERIE: Ved Drammen sykehus ble det forrige uke påvist VRE. Nå er det iverksatt tiltak.

HAR FUNNET ANTIBIOTIKARESISTENT BAKTERIE: Ved Drammen sykehus ble det forrige uke påvist VRE. Nå er det iverksatt tiltak. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Har sendt ut skriv til alle som har vært innlagt ved Drammen sykehus i sommer.

DEL

DRAMMEN: Tarmbakterien vankomycinresistent enterokokk (VRE) ble forrige uke oppdaget på to avdelinger ved Drammen sykehus. Det bekrefter avdelingssjef ved kommunikasjonsavdelingen i Vestre Viken, Odd Vegard Kandal-Wright.

Ifølge ham har det blitt iverksatt tiltak etter bakteriefunnet. I tillegg til å ha sendt ut et skriv til alle som har vært innlagt ved Drammen sykehus i sommer, har det denne uken vært en svært grundig smittevask på den ene avdelingen. I løpet av neste uke skal den andre avdelingen vaskes.

– Vi har hatt VRE på Drammen sykehus tidligere, og den grundige smittevasken viste seg da å være et effektivt tiltak. VRE-utbrudd er dessverre noe også andre sykehus opplever, sier avdelingssjefen.

Antibiotikaresistent bakterie

I pasientbrevet som er sendt ut fra Drammen sykehus, står det at enterokokker er en vanlig tarmbakterie som nesten aldri er farlig for friske mennesker.

«Det er imidlertid ikke ønskelig at VRE etableres i sykehusmiljø fordi dette kan forårsake sykdom hos de aller mest sårbare pasientene, hvor mulighetene for å behandle med antibiotika er begrensede», står det i skrivet.

VRE er en antibiotikaresistent bakterie. Ifølge Oslo universitetssykehus er den vanligvis ikke mer sykdomsfremkallende enn andre enterokokker, men den kan finnes i tarmen i lang tid. Ofte mange måneder og noen ganger i flere år uten at man blir syk, heter det på nettstedet.

Kan forårsake blodforgiftning

I brevet som er sendt ut til pasientene, oppfordres det til at de tar kontakt med fastlegen for å ta en prøve fra endetarmen, slik at man kan utelukke eventuell VRE-smitte.

Dersom man så får påvist bakterien skal man bare behandles med antibiotika dersom man har blitt syk av bakterien. Det vil si at funn av tarmbakterien som ikke har gitt infeksjon, ikke behandles, står det i skrivet.

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er de hyppigste enterokokkinfeksjonene urinveisinfeksjon og sårinfeksjoner etter operasjoner i mageregionen. Bakterien kan forårsake blodforgiftning og betennelse på hjertehinnene eller hjerteklaffene (endokarditt). Dette kan være vanskelig å behandle ifølge FHI.

Dette er VRE

* Bakterien er resistent mot antibiotikumet vankomycin.
* Bakterien kan spres relativt lett i helseinstitusjoner, og pasienter og personell kan få bakterien uten at de får symptomer.
* Smitteoverføring mellom mennesker skjer gjennom hud- og overflatekontakt. For eksempel dører, vasker og lignende.
* Om man får bakterien i et sår, urinveier eller blodbanene, kan den skape infeksjoner. Dette kan være farlig.
* Det er sjelden man blitt smittet gjennom inntak av næringsmidler
* Man kan være bærer av VRE i uker eller måneder.

Kilde: Folkehelseinstituttet (FHI)

Artikkeltags