DRAMMEN: På politiets operasjonssentral kom det først ikke inn noen meldinger om aksjonen eller klager fra andre bilister. Men da klokken passerte 17, virket det som om folk hadde fått nok.

«Operasjonssentralen mottar nå mange klager fra oppgitte og sinte sjåfører i Drammen – i forbindelse med kjør-sakte-aksjonen som pågår fra Gulskogen til Brakerøya» skriver Politiet i Sør-Øst på Twitter like før halv seks.

– Så lenge trafikantene følger loven og oppfører seg ordentlig, forholder vi oss avventende til dette, sier operasjonsleder Trond Egil Groth til Drammens Tidende.

– Men nå har vi fått melding om noen som nærmest hadde «okkupert» en rundkjøring, eller i alle fall hindret trafikken veldig. Det er i overkant, så derfor har vi sendt en patrulje til stedet for å formane disse aksjonistene til å følge loven, legger Groth til.

Aksjonistene har fått beskjed om at politiet ikke kan gi dispensasjon for å fravike veitrafikklovens bestemmelser. Det er foreløpig ikke meldt om anmeldelser som følge av brudd på veitrafikkloven.

Minst 100 biler

Aksjonsleder Anders Lunde vet foreløpig ikke hvor mange som har møtt opp, men er godt fornøyd med oppmøtet.

– Dette er mye bedre enn jeg var redd for. Oppmøtet ligner det jeg håpet på. Jeg håper vi ikke må ha altfor mange aksjoner før de ser poenget, sier Lunde.

Ifølge Drammens Tidendes journalist på stedet er det minst 100 biler med i aksjonen. Bilene i protest-kortesjen kjører med nødblinken på og tuter nærmest konstant. Over en time etter aksjonen startet er det fortsatt kø og nesten kaostilstander ved Bjørnstjerne Bjørnsons gate og over Holmenbrua.

De fleste har klistret plakater med «Ja til miljø, nei til bom» i ruta. Det går sakte, men sikkert framover. Flere forbipasserende har gitt tommel opp til aksjonistene. Politiet er foreløpig ikke å se.

Kortesjen med biler har strukket seg veldig, men mange kjører veldig sakte og sinker trafikken.

– Vi er opptatt av å holde en viss fart, så det ikke blir helt stopp, sier aksjonsleder Lunde.

Lunde må stadig minne folk om at de må følge trafikkreglene, og ikke stoppe opp eller kjører midt i veibanen, som noen gjør.

Sentrumsrute

Fra Gulskogen senter går turen til rundkjøringen ved Museumsparken, altså nederst i Konnerudgata. Der starter selve kjøreruta.

Da går turen sakte ned til rundkjøringen ved Bangeløkka. Der snur kortesjen og kjører tilbake, før de tar til høyre og over Holmenbrua. Der snur de i rundkjøringen, før de tar tilbake over brua, og framme ved Bjørnstjerne Bjørnsons gate tar de til høyre og fram til utgangspunktet, altså rundkjøringen i bunnen av Konnerudgata.

– Det har funket i Stavanger, og jeg tror nok det vil bli lagt merke til her også, hvis rushet i Drammen tar lengre tid enn vanlig, sa aksjonsleder Anders Lunde til Drammens Tidende før start.