Gå til sidens hovedinnhold

– Det aller, aller viktigste nå er at ingen er alene

Artikkelen er over 3 år gammel

I en time fredag kveld var det stillheten. Klemmene. Og de gode ordene som fikk råde på stedet der en 14 år gammel gutt mistet livet i en tragisk sykkelulykke tidligere på dagen.

DRAMMEN: Fredag kveld var mange samlet ved ulykkesstedet for å legge ned blomster og tenne lys.

– Dette er en dypt tragisk hendelse som har gått sterkt inn på oss alle. Vi føler en dyp sorg i dag, sier rektor på Høvik skole Lisbeth Grøvdal.

I regnet som pistrer over Strømsø bru denne fredagskvelden står hun med en bukett roser. Hun er på vei mot stedet der en av hennes elever så tragisk mistet livet tidligere på dagen. Gutten var på sykkeltur med 17 medelever da han ble påkjørt av en lastebil. Den 14 år gamle gutten døde på stedet.

Etter et sterkt ønske fra medelever og foreldre ved skolen ble det holdt en minnestund for gutten på ulykkesstedet mellom klokken 19 og 20 fredag kveld.

– Dette er så tragisk at det finnes ikke ord. All medfølelse går til pårørende og berørte, sier ordfører i Lier, Gunn Cecilie Ringdal.

Hun var også til stede på minnemarkeringen.

 

– Barna må få lov til å snakke

Politiet sperret fredag både Holmenbrua og Strømsø bru for trafikk i begge retninger slik at elever, lærere, foreldre og 14-åringens kamerater fikk en stille stund ved ulykkesstedet.

Kriseteamet i Lier var også tilgjengelig ved minnemarkeringen. De har i hele dag bistått skoleledelsen i håndteringen av ulykken. Fram til klokken 20 fredag var skolen åpne for dem som ønsket noen å snakke med. Et tilbud mange har benyttet seg av forteller rektor.

– Det aller, aller viktigste nå er at ingen er alene. Og at barna får lov til å snakke om hendelsen fra A til Å, sier Andre Sirnes, som er leder for psykososialt kriseteam i Lier.

– Alle reagerer forskjellig

– Det blir ofte kaos i følelsene, og den logiske tekningen blir satt ut. La barna fortelle hva de så, hørte, luktet, sier Sirnes.

Han forteller at det er helt normalt at barn som har opplevd alvorlige hendelser sliter med å sove i etterkant på grunn av inntrykk og bilder i hodet. Men det er også like normalt å ikke ha behov for å snakke om det som har skjedd.

– Alle barn reagerer på forskjellig måte. Men opplever du at barnet trekker seg tilbake, blir stille og unnvikende, kan de ha indre kaos som de ikke vet hvordan de skal håndtere, sier Sirnes.

LES OGSÅ: Stenger vei grunnet minnemarkering

 

Alle kan få reaksjoner i etterkant

Også foreldre til barn som ikke var til stede på selve ulykken må snakke med barna om hendelsen dersom barna ønsker dette.

– Det gir vel så voldsomme bilder i hodet for dem som hører om hendelsen. Vi vet fra tidligere at de som har vært tett på en ulykke kommer seg lettere etter slike hendelser fordi de får oppfølging og hjelp. Men rykter og bilder i hodet kan gi samme reaksjon, så alle foreldre må prate med barna sine, for dette kan være skummelt for alle, sier Sirnes.

Kommunens kriseteam er tilgjengelige på Høvik skole også i helgen. Både lørdag og søndag vil skolen være åpen 12 til 16.

Også kriseteamet i Drammen og Nedre Eiker er i beredskap dersom noen i disse kommunene har behov for hjelp. I Drammen er kriseteamet organisert under sosial vakttjeneste, mens i Nedre Eiker kommer innbyggerne i kontakt med kriseteamet gjennom legevakten.