Gå til sidens hovedinnhold

– Det handler om å vise andre at man er tøffest og sterkest

Artikkelen er over 3 år gammel

Politiet og skolene er bekymret over det de opplever som en økt voldsbruk blant ungdommer. Voldsfilmer spres blant ungdommer.

DRAMMEN: – Det handler om å ikke føle seg krenket, og vise andre at man er tøffest og sterkest. Det er en slags neandertalerholdning. Det handler om ære og respekt, sier en 16 år gammel gutt.

I et videoklipp som deles blant ungdommer vises to unge gutter som ligger på gresset og slå mot hodene til hverandre. 16-åringen er en av dem.

– Jeg trodde at vi bare skulle prate i lunsjtiden på skolen. Men så hadde han med seg 50–60 andre. De andre sto og så på, de skrek og kom med heiarop. Han andre gikk på først. Han kom løpende på meg med et slag. Det var skummelt i starten. Adrenalinet kom fort. Jeg fikk blokkert det første slaget, sier 16-åringen.

LES OGSÅ: Slåss-trend skremmer

– Handler om å være tøff

Først da læreren var på vei mot gjengen som hadde samlet seg bryter en av tilskuerne inn og slåsskampen avsluttes. Ungdommene løper hver til sitt.

– Vi ville jo ikke bli tatt av læreren, og få anmerkning og utvisning, sier 16-åringen.

– Hvorfor løses uenigheter med slåssing?

– De klarer ikke å uttrykke seg med ord, det blir en hån mot motparten, og så blir man sint. Og så er det innspill fra andre rundt, det girer dem opp til å slåss. Det handler om å være tøff, sier 16-åringen.

LES OGSÅ: Advarer mot masseslagsmål

Økende voldsbruk i ungdomsmiljøet

Politiet har det siste året sett en stor økning av voldsbruk mellom ungdom. Barn og ungdom avtaler slåsskamper. Mange er tilskuere til disse oppgjørene som kan ende med alvorlige skader. Handlingene blir festet til film. Det var NRK Buskerud som først omtalte denne rå trenden i ungdomsmiljøet.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Dette er ikke en heldig utvikling. Dette er en samfunnsutfordring, sier Geir Oustorp, avsnittsleder for forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon.

Vi møter ham på kontoret på politihuset i Drammen. Han vil vise hvor grov vold ungdommene utsettes for. Han har flere videoklipp som politiet har beslaglagt fra ungdommenes telefoner.

LES OGSÅ: – Mitt syn på gutter og menn er ødelagt

Viser flere videoklipp

Det første klippet viser et titalls ungdommer som står rundt to gutter på en gressmatte. Ungdommene er 14 og 15 år gamle. Den ene gutten står helt rolig. Slagene fra den jevnaldrende gutten hamrer mot hodet. Knyttneveslag etter knyttneveslag. Gutten i hettegenseren lar bare den andres harme skylle over seg. Et titalls andre står rundt. Ingen gjør noe for å stoppe den brutale voldsutøvelsen som utspiller seg på gressmatta. Noen filmer.

– Dette er ikke greit, sier Geir Oustorp.

(Saken fortsetter under videoen)

Geir Oustorp bekymret over slosstrend

 

Den 14–15 år gamle gutten på videoklippet har selv møtt opp på gressmatta i full visshet om at han skulle få juling. Bakgrunnen skal ha vært at han hadde sagt noe stygt om noen tilknyttet gutten som lar knyttnevene fare mot den andres ansikt.

Oustorp henter opp et annet videoklipp og spiller av. En ung gutt dyttes i bakken, så sparkes han i hodet.

– Dette er jo ikke greit, gjentar Oustorp.

Han spiller av flere videoklipp. To gutter gyver løs på hverandre i et klasserom. De andre står rundt. Alle klippene politimannen spiller av viser unge gutter fra Drammen som slåss.

– At det går bra er jo bare flaks, sier Oustorp.

– Veien fra at det er uskyldig til alvorlige følger er liten. Vi har flere eksempler den siste tiden på at det har blitt mer alvorlig enn det det i utgangspunktet skulle være, legger han til.

LES OGSÅ: – Forventet ikke at jeg skulle få så mange tilbakemeldinger

17-åring døde

Politiet opplever nå at det er mye sinne i ungdomsmiljøet etter at en 17 år gammel gutt døde på Ullevål universitetssykehus mandag. De er bekymret for om dette sinnet vil resultere i flere oppgjør blant ungdommene.

Gutten havnet i koma etter en privat fest i pinsehelgen.

Om dødsfallet skyldes en overdose narkotika eller en voldsutøvelse er uklart. Det politiet vet er at på vei fra denne festen, oppsto det et eller annet som førte til at to jevnaldrende gutter utøvde vold mot 17-åringen. Han ble fraktet til Ullevål universitetssykehus med omfattende indre skader.

De to guttene som utøvde volden er siktet.

LES OGSÅ: 17-åring døde

En gjentakende trend

Det er ikke gjort noe forskning på årsakene til at ungdommer møtes for å slåss i Norge. Fenomenet er ikke nytt. Forekomsten av å publisere filmer av slåsskamper oppsto i USA på 90-tallet. Med jevne mellomrom opplever man at grupperinger gjør opp ved slåsskamper. Hvorfor denne trenden nå blomstrer opp i Drammen er uvisst.

– Vi ser at dette av og til er noe som får utvikle seg i en kultur. Og så blir det synlig for oss alle når voldsutøvelsen blir grov, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk.

Hun tror mye kan forklares med status og respekt.

– De fleste ungdommer slåss jo ikke. Det vi ser av dem som utøver vold er at disse ikke har lært å håndtere aggresjon på en god måte. Andre får et kick av å slåss med andre, sier Bjørnebekk.

– Av de sakene vi har vært inne i så ser vi at årsaken er at noen har sagt noe stygt om det som gjerne kan oppfattes som bagateller. At de har sagt noe stygt om noens kjæreste for eksempel. Så møtes de for å gjøre opp, sier Oustorp.

Bekymrede rektorer

– Elever ved Åssiden skole har vært involvert i slike slåsskamper, bekrefter rektor Ann-Mari Henriksen.

Ifølge politiet er dette som skjer over hele Drammen.

– Alle former for vold er uakseptable. Vi jobber mye med foreldrene til elever som har vært publikum til slike slåsskamper. Vi opplever at de rundt kan virke som pådrivere til noen som blir presset inn i en situasjon der det er vanskelig og snu. Jeg har ikke noe svar på hvordan vi skal forebygge, men vi trenger mer forskning på hva som er drivkreftene bak planlagte slåsskamper. Det vet vi for lite om, sier Henriksen.

Ved Drammen videregående skole er rektoren bekymret over det hun opplever som en lavere terskel for å ty til vold blant ungdom, og at dette er utbredt i ungdomsgruppene.

– Vi opplever mer tilløp til vold og mer knuffing på skolen. Vi har hatt noen uønskede episoder på skolen, sier rektor Kristine Novak.

Hun forteller at med bakgrunn i dette kommer skolen til å intensivere holdningsarbeidet i forhold til rus og vold ved neste skoleår.

Kommentarer til denne saken