DRAMMEN: Inga Bejer Engh står med våte klær i hendene, og hører at det drønner. Det er midt i en statsadvokats lange sommerferie, og snart skal hun stable mann og to små barn i bilen for å kjøre til Arendal.

Del på Facebook

Det regner ute, et lett duskregn fra skyer som ikke helt vil bestemme seg. Inga Bejer Engh og ektemannen kjører mot Arendal med to barn i baksetet. En kamerat ringer.

– Er dere kommet ut av Oslo nå?

– Ja ... vi kjører mot Arendal, hvordan det?

– Det har smelt en bombe.

På med radioen. Inga er redd ungene vil få med seg hva de sier på radioen. Skjønt, akkurat nå er de to små guttene mest opptatt av å skravle. De hører ikke smellet, skrikene, ser ikke ruinene av regjeringskvartalet.De vet ikke at mamma om trekvart år skal være aktor i rettssaken mot gjerningsmannen.

Nå er alt bare kaos i radioen. Reporterne snakker i ring, stressede stemmer oppsummerer informasjon, igjen og igjen. De voksne hører bruddstykker av en dialog i radioen. En journalist spør en politimann: – Har du hørt at de skyter på Utøya?

Regnet smeller mot vinduet.

LES VÅRE TEMASIDER OM TERRORANGREPET 22. JULI

Den utilregnelige

November 2011.

– Det var litt som å stå opp når du skal på jusseksamen, sier Inga Bejer Engh og smiler skjevt.

– Men med de to små hjemme er det jo det vanlige styret på morgenen.

Klokken 9.15 tirsdag, etter å ha levert i barnehagen, er hun på plass utenfor tinghuset. Ingen journalister venter på trappen.

– Jeg tenkte at «dette går kjempefint».

Men inne i tinghuset har de samlet seg, pressefolket som vil rapportere live fra at statsadvokatene får de sakkyndiges rapport om Anders Behring Breivik. Bilder knipses, rapport bytter hender og statsadvokatene går inn på sine respektive kontorer for å dykke inn i en syk, syk verden. En verden så syk at Anders Behring Breivik ikke kan dømmes til fengselsstraff.

Diagnose: Paranoid schizofren og psykotisk både under hendelsene og observasjonen. Konsekvens: Strafferettslig utilregnelig.

– Jeg var ikke overrasket over konklusjonen. Etter å ha lest avhørene var jeg mentalt forberedt på at dette kunne bli utfallet.

– Jeg var ikke overrasket over konklusjonen. Etter å ha lest avhørene var jeg mentalt forberedt på at dette kunne bli utfallet.

Hun sier det igjen og igjen. Det er en viktig del av norsk straffesystem at man ikke straffer utilregnelige mennesker. Siden Gulatingsloven har gale mennesker sluppet straff.

– Det er en pedagogisk oppgave å være i retten. Jeg håper at folk under hovedforhandlingene forstår hvorfor dommen blir som den blir, sier Bejer Engh.

– Tenker du på at du representerer hele Norges rettssystem?

– Jeg tenker at vi legger vårt straffesystem åpent for hele verden. Vi har et humant rettsvesen i Norge, og det vil resten av verden vurdere.

LES OGSÅ: – Kan dømmes til tvunget psykisk helsevern på livstid

- Et tilbud du sier ja til

Tre måneder tidligere. Jørn Maurud, leder for Oslo statsadvokatembete, kommer inn på kontoret til Inga Bejer Engh.

Han lukker døren.

– Har du lyst til å ta på deg denne jobben, spør han.

Inga takker umiddelbart ja, uten betenkningstid.

– Jeg visste at mannen min ville støtte meg, så det var ikke noen stor sjanse. Inga Bejer Engh ringer faren sin, og sier at nå er han nødt til å trå til.
Eystein Abel Engh, som er selvstendig konsulent, sier nei til alle oppdrag etter 16. april.


– Nå skal jeg være bestefar, sier Abel Engh til Drammens Tidende.

– Det blir også mer henting og bringing i barnehagen på mannen min etter hvert. Men nå er det sånn at menn veldig lett føler at de tar 70 prosent av arbeidet, sier Bejer Engh og smiler.

LES OGSÅ: Nordre Buskerud politidistrikt overleverte Utøya-rapport

INGA BEJER ENGH:

Pressekjør og nissfest

Tirsdag. Klokken nærmer seg ett, og pressekonferansen kan begynne. Ingen er så spent over hva de har å si, VG har brakt nyheten for to timer siden.

TV2 fikler med mikrofonen, nybarbert, blond og med tidsriktig tynt slips. Dagbladet med himlende øyne og glidelåsgenser. BBC står lengst ute til venstre og snakker gebrokkent sørlandsk når kameraene er av.

Når det er pressekonferanse, får verdenspressen ansikter.

Adresseavisen lurer på hva som vil skje hvis behandlingen hjelper.

Inga Bejer Engh sier at hun ikke kan bedømme gjerningsmannens prognoser for behandling, men at det er hjemmel for å sende ham i fengsel hvis han som frisk fortsatt er en fare for samfunnet.

BBC spør om det er brudd på menneskerettighetene å stille Behring Breivik for retten når han er syk.

Inga Bejer Engh og Svein Holden hvisker noe til hverandre. Holden sier til slutt at det ikke er tilfelle, siden Behring Breivik vil dømmes ut fra diagnosen.

Saklig, alvorlig, med striglede ord og medbrakt tolk.

Da hun kommer hjem den tirsdagen, litt over ni på kvelden fra NRK, ringer alarmen på mobilen.

«Husk kostyme til nissefest», står det på displayet.

LES OGSÅ: Dette sa Breivik i retten

 A’ Inga og familien 

Torsdag.

– A’ Inga er i fjerde etasje, det er bare å gå opp, sier resepsjonsvakten.

Det tar under ett minutt å gå opp trappen. Ingen ber om legitimasjon eller pressekort. Det holder å si at man er fra Drammen.

Fullt så lett er det ikke å få fast plass i statsadvokatembete, selv om man er fra Drammen.

Allerede i barneskolen la foreldrene merke til at den lille jenta hadde en sterk rettferdighetssans. Noen ganger ble hun skikkelig sinna på lærerne, andre ganger på elever hun mente mobbet andre.

På gymnaset hadde hun bestemt seg; hun ville bli advokat.

Inga husker ikke hvor det kom fra. Faren tror hun ble inspirert av morens drømmer om å bli jurist.

Sikkert var det at Inga var ambisiøs.

Etter juridikum reiste hun til New York for å jobbe med internasjonal rett i FN.

– Det er den bratteste læringskurven jeg noensinne har hatt. Alle de andre hadde flere år med spesialisering, og de var mye mer kompetitive enn nordmenn.

Gruppearbeid var ikke det de var mest ivrig på, sier Inga Bejer Engh.

Karriereveien skled som en bobslede innom Drammen tingrett, Oslo tingrett og Asker og Bærum politidistrikt, før hun bremset seg inn som statsadvokat.
Da var hun 32 år.


– Herregud jeg var ung. Jeg hadde ikke barn, var vel knapt samboer, og kunne jobbe døgnet rundt. Det gjorde jeg også. Men du blir faktisk mindre sliten når du har barn. Da må du tenke på noe annet, og kan ikke ta med deg jobben hjem, sier statsadvokaten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

En tidlig fødsel

Nå er det to år siden Inga Bejer Enghs yngste sønn ble født.

– Se! Hvor fantastisk han ser ut. Nå kan du ikke se at han er for tidlig født, sier Bejer Engh og viser stolt fram bildet av en smilende, blond guttunge.

Men sønnen ble født veldig, veldig tidlig.

– Du trenger ikke å skrive hvor tidlig, for jeg vil ikke at det tallet skal henge ved ham. Og jeg vil ikke at dette intervjuet skal bli sånn, «åh, stakkars meg, jeg har også vært på sykehus».

– Men dere var lenge på sykehus?

– Han lå der i fire måneder, før vi kunne reise hjem, sier hun.

Inga Bejer Engh lærte en del av å være på sykehus. Om å være brikke i et stort system. Om å være liten, sårbar og full av spørsmål.

– Jeg tenkte på: Hvordan møter jeg de som ringer meg i min jobb?

I dag har ikke sønnen noen mén av den tidlige fødselen.

LES OGSÅ: Terrorsaken er formelt berammet

I just called to say ...

Rrriing. Det ringer bemerkelsesverdig kort før statsadvokaten tar telefonen.

– Due fra NRK, ja! Har jeg snakket med deg før? Ja, det er deg jeg snakket med før. Dagsnytt 18, ja.

Stemmen går opp, ordene går fort.

Alle Norges medier vil snakke med Bejer Engh denne torsdagen. Saken er den at kommentatorer og politikere krever å få offentliggjort rapporten om Behring Breivik.

– Altså, jeg lurer på om de i det hele tatt har hørt pressekonferansen. Hele rapporten vil bli offentliggjort under rettssaken. Men nå er den et straffedokument som er taushetsbelagt. Jeg vil kunne bli straffet om jeg bryter den. Derfor lurer jeg litt på vinklingen, sier Bejer Engh stadig fortere med telefonrøret i hånden.

Hun sukker dypt når hun legger på.

Rrrriiiiing.

– Kulturnytt, ja, jeg hadde ikke glemt deg. Eller jeg mener jeg visste egentlig at du skulle ringe. Det var Due? Nei, det er Alnes ja. Hva om jeg bare ringer deg tilbake om litt, ok?

LES OGSÅ: Derfor fikk Bejer Engh aktorjobben

Distanse og ondskap

Permene med avhørene fra Utøya og Regjeringskvartalet står blå og svarte på rekke i statsadvokatens hylle.

Det har vært sterk lesning.

– De første dagene var det vanskelig å legge det fra meg. Jeg tok det med meg hjem, særlig etter at jeg var på Utøya med politiet, sier Bejer Engh.

Hun stopper litt opp.

– Nå har jeg fått en større distanse. Jeg vet ikke helt hvordan den kom, eller hvordan jeg skal beskrive den, men det er en profesjonell distanse der. Det er nødvendig for å klare å gjøre en god jobb.

På et av fengslingsmøtene, snek hun seg inn for å se på Anders Behring Breivik før hun møter ham i retten i april. Hun vil ikke si hva hun tenkte da hun så ham.

– Tror du på ondskap?

Inga Bejer Engh fikler med en penn. Snakker fort.

– Det er ikke mitt arbeidsfelt, født-sånn, blitt-sånn og slikt.

– Men du kan vel mene noe om det, filosofisk sett?

Statsadvokaten trekker pusten.

– Jeg jobber mye med tunge, alvorlige straffesaker, og jeg ser at veldig mange av de dømte har hatt et vanskelig liv, sier Bejer Engh.

På arbeidspulten foran henne står et vinglass. Halvfullt med vann.

– Det var det eneste glasset jeg fant, men vi drikker lite vin her. Det er ikke sånn at vi feirer når vi har vunnet en sak. Her har ikke sakene vinnere, sier Inga Bejer Engh.

LES OGSÅ: Rettssaken mot Breivik starter 16. april