Utøya-heltene ber om videooverført rettssak

- Vi vurderte også Drammen tingrett samt Eiker, Modum og Sigdal tingrett, men har landet på Ringerike tingrett i Hønefoss fordi det er mest praktisk for mine klienter, sier bistandsadvokat Sjak R. Haaheim.

- Vi vurderte også Drammen tingrett samt Eiker, Modum og Sigdal tingrett, men har landet på Ringerike tingrett i Hønefoss fordi det er mest praktisk for mine klienter, sier bistandsadvokat Sjak R. Haaheim. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Rettssaken mot massemorderen Anders Behring Breivik kan bli overført på videolink i Ringerike tingrett.

DEL

DRAMMEN: Drammensadvokat Sjak R. Haaheim, som representerer 11 frivillige fra redningsaksjonen under Utøya-massakren, har sendt en forespørsel til Oslo tingrett om å la hovedforhandlingene bli videolinket til domstolen i Hønefoss.

[Facebook-knapp]

Dermed kan livredderne følge saken og forklare seg via tv-skjerm uten å måtte reise til Oslo, når straffesaken etter planen starter etter påske neste år.

- Vi vurderte også Drammen tingrett samt Eiker, Modum og Sigdal tingrett, men har landet på Ringerike tingrett i Hønefoss fordi det er mest praktisk for mine klienter, sier bistandsadvokat Sjak R. Haaheim til Drammens Tidende.

LES OGSÅ: Livreddere fra Utøya er sykmeldt

1.000 fornærmede og etterlatte

Det var Oslo tingrett som for to uker siden ba bistandsadvokatene komme med innspill til hvordan de så for seg hovedforhandlingene. Nå har Haaheim og flere av bistandsadvokatene kommet med sine forslag. Oslo tingrett har åpnet for bruk av videolink til tingretter over hele landet, slik at rundt 1.000 fornærmede og etterlatte kan følge saken og forklare seg fra hjemtraktene.

Å spre rettssaken til flere lokale domstoler, er en ualminnelig god idè. Da kan en del av belastningen reduseres

- Under hovedforhandlingene kommer det til å bli veldig stort presseoppbud og mye offentlig oppermksomhet. Mange av mine klienter ønsker ikke det. Å spre rettssaken til flere lokale domstoler, er en ualminnelig god idè. Da kan en del av belastningen reduseres, og det er mine klienter opptatt av, sier Haaheim.

I Ringerike tingrett vil klientene kunne følge saken mer i ro og mak og unngå uønsket oppmerksomhet.

- Der kan de i større grad komme og gå når de vil. Ikke alle ønsker å følge hele saken eller bruke så mye tid på den. Noen vil bare forklare seg via videolink, sier Haaheim, som ikke forventer svar på forslaget før ut på nyåret i 2012.

LES OGSÅ: Èn manns ugjerninger koster Norge mye

Èn frivillig møter i retten

Haaheim har til sammen 24 klienter, men kun 11 av disse har fått oppnevnt bistandsadvokat på statens regning. De øvrige, unntatt èn, avventer Høyesteretts behandling av anken av avslaget.

Mandag, møter kun èn av hans klienter i fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Da møter Anders Behring Breivik i åpen rett for første gang etter terrorangrepet mot Utøya og regjeringskvartalet 22. juli.

Haaheim, som representerer mannen fra Drammens-distriktet, vil ikke selv møte i Oslo tingrett.
- Jeg har annet å bestille enn å bruke tid på Behring Breivik, sier Haaheim.

Klienten, som innfinner seg i rettssalen mandag, har imidlertid ønsket å møte massemorderen ansikt til ansikt.- Han har et behov for å se og høre den personen som har påført så mange mennesker såpass store problemer i ettertid, påpeker Haaheim.

LES OGSÅ: Alt om Utøya-massakren

- Jeg har annet å bestille enn å bruke tid på Behring Breivik

- Umenneskelige valg

Han forteller at mange av hans klienter sliter veldig tungt med ettervirkninger av terrorangrepet 22. juli. Flere så ut til å klare seg greit i dagene etter massakren. Nå kommer ettervirkningene.

Minuttene før Behring Breivik gikk i land på Utøya, var mange campinggjester opptatt med rebusløp på Utvika camping. Brått ble alt snudd på hodet.
- De frivillige ble satt på umenneskelige valg. Hvem skulle de prioritere og redde, og hvem skulle de velge bort, understreker Sjak R. Haaheim.

Drammens-advokaten forteller at klientene, som i hovedsak er campinggjester og hyttefolk i Utvika, opplevde redningsaksjonen som en kamp på liv og død.

TEMA: Terrorangrepene 22. juli

Prosjektiler rundt brygga

- De har sett terrorens nådeløse handlinger på nært hold. Dette er ikke langt unna krigslignende handlinger. Mens de reddet folk opp fra vannet og tok imot overlevende i Utvika, slo prosjektiler ned i vannet rundt brygga, forteller de. Når vi vet at Breiviks våpen, siktemidler og ammunisjon hadde en dødelig rekkevidde på 3.600 meter, så var det fullt mulig å treffe noen på brygga, som lå 600 meter unna Utøya, forklarer Haaheim.

- De frivillige ble satt på umenneskelige valg. Hvem skulle de prioritere og redde, og hvem skulle de velge bort

Han anslår at om lag 250 ungdommer ble reddet fra Utøya av frivillige feriegjester. Feriegjestene reddet liv, mens de så blålysene fra ambulansene på veien like ved.

LES OGSÅ: - Øya blir aldri den samme

- Viktig med verdighet

- Ambulansefolkene fikk ikke lov til å hjelpe til på grunn av at politiet ikke hadde sikret området. Vi vet at mange av dem som ble reddet var sterkt skuddskadet før de ble fraktet til land. Dessverre klarte ikke alle seg, forteller Haaheim.

Han er glad for at hovedforhandlingene ikke ble flyttet fra Oslo tingrett.

- Hadde rettssaken blitt flyttet til en idrettsarena eller lignende, ville forhandlingene lett kunne fått et preg av underholdning. Av hensyn til rettens verdighet og sakens alvor, er det viktig at hovedforhandlingene foregår i rettssalen, mener Sjak R. Haaheim.

LES OGSÅ:Drepte 20 ungdommer på 15 minutter

Artikkeltags