Gå til sidens hovedinnhold

Ap erobrer nye velgere i Drammen

Artikkelen er over 9 år gammel

Ap er nå byens største parti, ifølge Drammens Tidendes ferske meningsmåling. Men Drammen er fortsatt en blå by.

DRAMMEN : Asfalten er våt og sølepyttene mange mandag formiddag. Men AUF-erne og Arbeiderpartiets ordførerkandidat Masud Gharahkhani har søkt ly under taket ved bussterminalen på Strømsø. De har akkurat fått nyheten om en god meningsmåling.

– Skal det være en rose? er mantraet.

– Ja, de lukter like godt hver gang, ler Aleksander Fosberg (16).

Kameraten Martin Pedersen (18) er førstegangsvelger, og har ikke bestemt seg for hva han skal stemme.

– Jeg er opptatt av veiene her i byen. Dere må gjøre noe med den Konnerudgata når Øvre Sund bru åpner. Så må dere få flere bussavganger til Gulskogen, oppfordrer han.

Gharahkhani forsøker å pense samtalen over på hjertesaken, nemlig eldreomsorg.

– Jo da, men de eldre i Norge har det trygt da. Er du gammel her så får du plass, mener førstegangsvelgeren.

– Nå vel, det viktigste er at du bruker stemmeretten din, sier ordførerkandidaten og smiler.

Del på Facebook

Kraftig fremgang

Drammens Tidendes meningsmåling viser en kraftig fremgang for Ap. Til sammen 500 respondenter danner grunnlaget for målingen. Ifølge fagansvarlig og statsviter i Sentio Research Arve Østgaard er oppsvingen som Ap får i Drammen helt normal sett i lys av sympatien partiet har fått etter 22. juli.

Fremgangen på nærmere sju prosent siden forrige valg og hele ni prosent siden målingen i juni, er imidlertid større enn i andre blå byer.

– Dette betyr en økt spenning, som først og fremst er avhengig av om de Ap har klart å mobilisere holder med Ap helt fram til valgdagen. Hvis ikke, vil Høyre-vinden komme tilbake, sier Østgaard.

Grafikken gjengitt i dagens papirutgave av Drammens Tidende var ikke 100% riktig. Dette er en ny grafikk med korrekte prosentpoeng: 

meningsmåling

Ingen lokal effekt

Aps fremgang skyldes i hovedsak at de har klart å få sofavelgerne på sin side, samt at de stjeler stemmer fra SV og Frp. Trendene som viser seg på drammensmålingen er nasjonale. Masud Gharahkhani mener det er de norske verdiene og statsminister Jens Stoltenberg mer enn han selv eller lokale saker som nå drar velgere til Ap.

– Men folk har også fått med seg at vi vil ha et eldreløft og en mer sosial boligpolitikk, sier han.

Det eneste håpet Gharahkhani har for å dytte Høyre-ordfører Tore Opdal Hansen ut av ordførerstolen, er om han får med seg sentrum.

– Nå burde sentrum finne sammen igjen med Ap slik vi gjorde det da Lise Christoffersen var ordfører og satte i gang byutviklingen, sier Gharahkhani.

– Hva har du gjort for å ta initiativ til et slikt samarbeid?

– Jeg har møtt dem i ulike fora. Men vi får alle drive vår egen politikk, så får vi se etter valget.

Les dt.nos valgblogg

Mer spennende

Ordfører Tore Opdal Hansen er ikke overrasket over Aps fremgang. Selv er han fornøyd med 35 prosent og at byen fortsatt ligger an til borgerlig flertall.


– Dette viser at valget i Drammen blir mer spennende. Det viktigste er at folk stemmer. De som er fornøyd, velger Høyre. Og de som er misfornøyd vet jeg vil velge noe annet, sier han.

Ytterfløyene og venstre sliter

Frp i Drammen får bare 15 prosent oppslutning, noe som likevel er en liten opptur sammenlignet med bunnmålingen i juni. Da fikk partiet bare 13 prosent, som er det laveste partiet har fått siden valgåret 2006. Ifølge Arve Østgaard i Sentio Research vil Frp gjøre et dårlig valg uansett. Partiets toppkandidat Jon Helgheim (bildet) støtter seg imidlertid til partiets nøkkelrolle for å sikre et borgerlig flertall.

– Det betyr at vi vil kjøre Høyre hardt for å få gjennomslag for våre saker, sier han.

Det betyr gratis parkering, nei til bompenger, varaordføreren og bedre eldreomsorg. I Venstre og SV er stemningen laber. De to partienes toppkandidater Ulla Nordgarden (V) og Rune Kjeldsen (SV) håper på at sakene inn mot valget vil fenge nok til å sanke flere stemmer.

Senterpartiet er inne i bystyret

Ifølge Drammens Tidendes meningsmåling er Senterpartiet i medvind og er inne med ett mandat i bystyret. Det betyr at førstekandidat Morten Ottesen Haldorhamn (bildet) er styrket i troen på at partiet kan gjøre comeback i drammenspolitikken.

Skole, trygge skoleveier, kulturtilbud for barn og unge og studenthus for byens studenter er Haldorsens hjertesaker.

– Hvilken side vil Sp velge å støtte dersom dere skulle komme inn i bystyret?

– Vi har tradisjonelt vært et borgerlig parti i Drammen, men det er ikke dermed sagt at vi åtte år etter skal være det. Dette er noe vi må diskutere i styret. Vi er ikke låst, sier Sp-eren, som mener det er et poeng i seg selv at han er fra Skoger.

– Jeg ser jo at ingen av de andre partiene har noen på sikker plass fra Skoger. Det i seg selv er merkelig og et argument i seg selv for å stemme Sp, mener han.

FØLG VALGKAMPEN PÅ DT.NO