Frp vet ikke om de vil støtte ett felles nødnummer

En delegasjon fra Buskerud Frp med partileder Siv Jensen i spissen, var i ettermiddag på politihuset i Drammen. Der fikk de se og lære om samlokalisering av nødsentralene og felles nødnummer.

En delegasjon fra Buskerud Frp med partileder Siv Jensen i spissen, var i ettermiddag på politihuset i Drammen. Der fikk de se og lære om samlokalisering av nødsentralene og felles nødnummer. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Nødsentralene i Drammen skal teste ut ett nødnummer istedenfor tre. Frp-leder Siv Jensen vil se hvordan det går før partiet konkluderer.

DEL

DRAMMEN: Onsdag ettermiddag besøkte Siv Jensen og en delegasjon fra Buskerud Frp politihuset i Drammen.

Der er nødsentralene for både politi, brann og helse samlet. Bare glassvegger skiller dem, og hvis operatørene trenger å snakke sammen, er det bare å åpne døra.

I tillegg skal nødsentralene i Drammen teste ut ett felles nødnummer. Det betyr at uansett om man ringer 110 (brann), 112 (politi) eller 113 (ambulanse) kommer man til samme sentral.

– Frp har ikke ennå ikke konkludert når det gjelder ett nødnummer, fortalte Jensen, som var i Drammen for å se og lære.

Dekker ulike geografiske områder

Hun fikk høre at samlokaliseringen av nødsentralene har vært en suksess. Men politikerne fikk også høre om store utfordringer både når det gjelder geografi og teknologi.

– De tre nødsentralene dekker forskjellige geografiske områder. Det er fristende å si «kan man ikke bare bli enige?», sa Kristian Rosvold i Vestviken 110 IKS.

Mens brann har både Søndre og Nordre Buskerud og Vestfold politidistrikter, dekker politiets nødsentral bare Søndre Buskerud.

Akuttmedisinsk kommunikasjonssenter (AMK) skal serve befolkningen i hele Buskerud, Jevnaker i Oppland, Tinn, Hjartdal og Notodden i Telemark og Sande og Svelvik i Vestfold.

LES OGSÅ: Fire politipatruljer i distriktet ved lav bemanning

Systemer som ikke snakker sammen

– Jeg skjønner hva du mener, var Jensens reaksjon på Rosvolds hjertesukk.

Frp-lederen lyttet også interessert da prosjektleder for Pilotprosjekt Drammen, Erik Liaklev, fortalte om de teknologiske utfordringene med å teste ut ett nødnummer.

Pilotprosjektet har bare mandat til å benytte seg av de systemene nødsentralene bruker i dag. Det byr på problemer.

– Systemene snakker ikke sammen. Det eneste vi har felles er kaffetrakteren og nødnettet, sa Liaklev.

– Vi har ikke teknologi til å gjennomføre pilotprosjektet slik det er i dag. Samtidig finnes det teknologi på markedet som er billigere enn den vi bruker nå.

– Typisk norsk å skulle utvikle egen teknologi

– Det er jo typisk norsk at vi på død og liv skal utvikle vår egen teknologi selv om det finnes gode løsninger på markedet allerede, sukket Siv Jensen.

Hun var også opptatt av hvordan en eventuell omorganisering av politidistrikter vil virke inn på antall nødsentraler.

– Frp er åpne for å se på hvor mange enheter man faktisk skal ha, sa partilederen.

Ingen kontakt mellom norske nødsentraler

I Norge er det 63 nødmeldesentraler som ikke kommuniserer seg imellom.

Det fikk konsekvenser blant annet 22. juli 2011 da det ikke var mulig å komme gjennom til Nordre Buskerud politidistrikt.

– Nedover i Europa har de teknologi som gjør at nødsentralene snakker sammen. Kommer det for mange telefoner, blir de koblet videre til en ledig sentral og sentralene kan kommunisere direkte seg imellom, fortalte Erik Liaklev.

Når utprøvingen av ett nødnummer kommer i gang, vil man fortsatt kunne bruke både 110, 112 og 113. Forskjellen er at de samme operatørene tar imot henvendelser enten det gjelder brann, politisaker eller ambulanse.

LES OGSÅ: Regjeringen utsetter bygging av nytt nødnett
LES OGSÅ: Tulletelefoner til 112 – ikke bare fra fulle folk

LES PÅ DT+: Bedre politi, ikke mer politi

Artikkeltags