DRAMMEN: I ly for regnet inne på Pigen kafé sitter Balsharam Kaur (19) fra Lier, og rister oppgitt på hodet.
Hun kan stemme for første gang i år, men er så oppgitt over politikerne at hun ikke ønsker å benytte seg av stemmeretten.
– Jeg vil ikke stemme, og har gitt opp å følge med på valgkampen. Politikere sier og gjør så mye rart, men det er ingen som treffer meg med det de sier, forteller Kaur, og legger til:
– De sier ikke rett fram hva de vil. Alt er svevende. De pynter på sannheten istedenfor å si ting som det er. Det gjør debatten forvirrende. Jeg vil vite punktvis og konkret hva de har tenkt til å gjøre.
VI HAR SPURT FOLKET: Stemmer du? Del 1
LES OGSÅ: Tenk om halvparten ikke fikk stemme?
Valgforsker: – Kaotisk
Valgforsker og professor i statsvitenskap Anders Todal Jenssen ved NTNU i Trondheim, mener politikken kan være vanskelig å sette seg inn i for nye velgere.
– De som har levd en stund fått innarbeidede holdninger til partiene de kan flyte på, og har utviklet lojalitet og en ideologisk grunnholdning, sier Todal Jenssen, før han legger til:
– Unge starter på scratch, og i det nåværende politiske landskap kan politikken fortone seg kaotisk og uoversiktlig. Forskjellene er til tider små og utydelig, sier Todal Jenssen.
VI HAR SPURT FOLKET: Stemmer du? Del2
– Kjenner ikke systemet
Ved stortingsvalget i 2009 stemte litt over 50 prosent av unge mellom 18 og 30 år. Drammens Tidende spurte 50 unge på gata om de kom til å stemme ved årets valg.
Rundt 60 prosent av disse hadde ingen planer om å stemme.
Kaur er selv student, men ikke spesielt opptatt av skole- og utdanningspolitikk. Boligsituasjonen for studenter engasjerer heller ikke.
– Jeg bor hjemme, og har ikke behov for studielån. Livet mitt består av å studere og jobbe. Jeg kjenner rett og slett ikke systemet godt nok til å mene noe om hva som burde forandres, sier hun.
LES OGSÅ: Ber Jagland dra til utlandet
Uetablerte
Valgekspert Todal Jenssen mener at alle unge bør benytte seg av stemmeretten sine.
– Vi stemmer for retten til å kunne stemme. Men mange unge har ikke de samme forankringspunktene til samfunnet som voksne. De er uetablerte, uten store lån, ikke leiligheter eller hus, har ikke barn. Da forsvinner temaer som er viktig i valgkampen under deres radar, sier Todal Jenssen.
LES OGSÅ: Ny strid om byparkering