DRAMMEN: På Folkets Hus morgenen etter valget vil Masud Gharahkhani (Ap) ikke svare på hva som egentlig gikk galt.
Han fikk tidenes drahjelp fra partiet sentralt, og nasjonal oppmerksomhet rundt egen person da han kunne bli den første ordføreren med innvandrerbakgrunn i en større norsk kommune. Han var annerledes, spennende, og sett på som Aps eneste mulighet mot populære Tore Opdal Hansen (H) i Drammen.

Del på Facebook

Velgerne var ikke enige. Arbeiderpartiets oppslutning på 29,2 prosent er faktisk dårligere enn 2007 da Hilde Klæboe var Aps ordførerkandidat. Høyre vant suverent med 49,7 prosent av stemmene.

LES OGSÅ: Skuffet Masud

Stolt av valgkampen

Gharahkhani vil ikke ta selvkritikk.

– Nei, jeg er veldig stolt av den valgkampen vi har klart å gjennomføre. Det har vært en omfattende valgkamp som er blitt lagt merke til også nasjonalt, sier han.

Noen faktorer har vært avgjørende for den overraskende dårlige oppslutningen på 29,3 prosent er:

  • Ap klarte ikke å mobilisere velgerne på Fjell.
  • De ble sviktet på Åssiden
  • Dårlig valgdeltakelse.
  • Har ikke lykkes med opposisjonsarbeidet de siste fire årene.

Arbeiderpartiets håp lå i å mobilisere sofavelgerne. Men på tross av det som Gharahkhani betegner som en vellykket valgkamp har de ikke klart det. Heller ikke på Fjell hvor de har satset stort. Det er en den eneste valgkretsen hvor Ap har flertall i Drammen, men Høyre (+7,5 prosent) gikk faktisk mer fram på Fjell enn det Ap (+2.5 prosent) gjorde. Det var ikke planen.

– Jeg er litt skuffet over at vi ikke fikk flere på Fjell til å stemme på oss, sier Lise Christoffersen (Ap).

SE HVORDAN DRAMMENSERNE STEMTE.

Også på tradisjonelt Ap-sterke Åssiden ble det voldsom fremgang for Høyre med 14,3 prosent, mens Ap gikk tilbake med 2,5 prosent. Totalt sett var valgdeltakelsen i Drammen en skuffelse.

– Vi hadde jo alle forventet at den skulle bli høyere, spesielt etter alt fokus på demokrati og bruk av stemmeretten, sier Gharahkhani.

LES OGSÅ: Tror på spennende bystyre

Bedre opposisjon

Han vil nødig kritisere det sittende bystyret for jobben de har gjort de siste fire årene. Men understreker at det vil bli annerledes med han som leder av opposisjonen vil det bli annerledes i bystyret, mener han. Gharahkhani har også en fordel sammenlignet med Aps tidligere gruppeleder. Han vil bli frikjøp i opp mot 100 prosent stilling.

– Jeg skal være en tydelig opposisjonsleder som kommer til å skape debatt og mer engasjement rundt de store sakene, lover han.

– Jeg vil ha mer futt i den politiske debatten.

– Du har blitt satt ganske på plass av Høyre, hvordan håndterer du det når du nå skal tre inn i et Høyre-dominert bystyre?

– Jeg er en uredd person. Jeg kommer til å stå på og fremme de sakene som er viktig, om det er for de eldre eller de fattige. Det er min rolle, sier han.

– Kan valgresultatet tyde på at drammenserne ikke er klar for en skotselving med iransk bakgrunn?

– Det blir feil å spekulere i det, men måten jeg er blitt tatt imot på tyder ikke på det, sier han.

– Men det er jo mulig noen mener det har vært en utfordring, avslutter Gharahkhani.

SE RESULTATENE FOR DRAMMEN HER.

Se DTs valgkveld-dekning i Cover It Live:

Se video fra Aps valgvake: