1,2 meter over normalen: – Det verste er unnagjort

FLOMTOPPEN NÅDD: Det var høy vannstand i Drammenselva natt til onsdag. Rundt klokka fem var det bare vanndammer igjen på stien, etter at toppen ble nådd rundt klokka tre på natta.

FLOMTOPPEN NÅDD: Det var høy vannstand i Drammenselva natt til onsdag. Rundt klokka fem var det bare vanndammer igjen på stien, etter at toppen ble nådd rundt klokka tre på natta. Foto:

Drammenselva gikk over sine bredder natt til onsdag, men det ble ikke så ille som flere hadde fryktet.

DEL

DRAMMEN: Like før klokka fem grytidlig onsdag ligger det bare noen større vanndammer igjen på stiene langs elvebredden.

Flomtoppen ble nådd rundt klokka 02.30. Da sto blant annet Egil Johansen klar med pumpe på Skutebrygga. Han hadde fryktet det verste, men håpet det beste.

Like før klokka seks onsdag morgen kan vakthavende meteorolog Magnus Haukeland fortelle hvordan det egentlig ble til slutt. Han sjekker tallene på målestasjonen som ligger nærmest Drammen – ved Oscarsborg i Oslofjorden.

– Det var en topp nærmere klokka tre. Da var det 195 centimeter over sjøkartnull og innenfor det oransje nivået, sier meteorologen.

Tidevannet blir beregnet ut fra det som heter «sjøkartnull». Det er havnivået som alle sjøkart er utformet etter. De siste dagene har høyvannet i drammensområdet ligget rundt 75 centimeter over sjøkartnull.

Vannstanden ble derfor cirka 1,2 meter over normalen.

– Verste unnagjort

Meteorologene hadde anslått at vannet kunne ligge mellom 1,75 til 2 meter over sjøkartnull. Med 1,95 er det dermed helt innenfor det som var varslet. Kriteriene for oransje farenivå ligger på 190, så nattens fasit strekker seg altså fem centimeter over det igjen.

– Ut ifra det så var det greit varslet i området. Det kom opp på det vi hadde varslet.

– Kom flommen tidligere enn ventet?

– Det sto vel mellom tre og fem i varselet, så det stemte nok for så vidt. Det kom litt tidligere enn venta, men rundt den tiden.

– Hvordan blir det utover morgenen, er faren over?

– For deres område er vel det verste unnagjort. Lenger vest kommer det en ny topp midt på dagen i dag, men dere slipper unna den.

Like før klokka ni onsdag morgen melder yr at ekstremværet «Didrik» er over i Viken.

BILDESERIE:

– Vil ikke gå opp på de samme nivåene

Ifølge Kartverket.no er det beregnet en topp i tidevannet i dag klokka 08.39. Da er tidevannet beregnet til 77 centimeter. Det vil derimot ikke bety en ny flomtopp, forteller meteorologen.

– Det er tidevann utenom de andre faktorene. Hvis den hadde truffet bedre med lavtrykket akkurat da, hadde det blitt enda verre. Nå klaffer det ikke helt, og det trekker seg gradvis tilbake. Tidevannet går opp, men det vil nok ikke gå opp igjen på de nivåene vi har hatt.

Yr oppsummerer ekstremværet «Didrik» slik: Total vannstand målt i natt viser at det lå innenfor kriteriene for farevarselene, kun i Agder ble vannstanden litt lavere enn estimert. (Skjermdump: yr.no)

Yr oppsummerer ekstremværet «Didrik» slik: Total vannstand målt i natt viser at det lå innenfor kriteriene for farevarselene, kun i Agder ble vannstanden litt lavere enn estimert. (Skjermdump: yr.no)


Større i 1987

DTs fotograf, Rune Folkedal, har fulgt flommen hele natta. Han var også ute og dekket flommen i 1987. Meteorolog Per Egil Haga fortalte tidligere i uka at nattens vannstand kunne bli den høyeste som følge av stormflo siden nettopp den store flommen i 87. Vannstanden var i nærheten, men fordi lavtrykket traff tidligere enn det høyeste punktet på tidevannet, ble ikke effekten like kraftfull.

– Vi har vært på de mest utsatte stedene, og det var ikke på langt nær så mye vann som det var i 87, sier Folkedal.

Den gang kjørte togene i vann som hadde rent inn på sporene på togstasjonen. Natt til onsdag hadde ikke vannet nådd sporene. Sist gang var også Strandveien stengt som følge av flommen, mens denne gangen strakte ikke vannet seg lenger enn opp på grusstien.

Artikkeltags