Gå til sidens hovedinnhold

– Begynner å ligne mer på vinter

Artikkelen er over 7 år gammel

Til helgen og neste uke kan det bli tosifret antall minusgrader på Østlandet.

DRAMMEN: Etter flere uker med mildvær ser det ut til at vinteren er på vei til Østlandet for fullt. Skal vi tro meteorologene har vi både minusgrader og snø i vente, men først må vi belage oss på et par dager med mildvær og regn. De neste dagene vil temperaturene kunne komme opp i åtte pluss.

– Både i dag og i morgen vil det kunne komme noe nedbør. Onsdag blir det lettere vær, mens det på torsdag vil kunne komme regn igjen, forteller meteorologikonsulent Jan Inge Hansen ved Meteorologisk institutt til dt.no.

Det er først fredag kveld at det dårlige været vil gi seg. Da vil kvikksølvet krype under null grader i Drammen og over store deler av Østlandet.

– Det ser ut til å bli et væromslag fra fredag. Vi har kaldere vær i vente, men noe spesielt med nedbør blir det neppe, sier Hansen.

Slik blir været der du bor de neste dagene! Sjekk været her

– Kan bli godt under ti minusgrader

Men Hansen forklarer at det kan komme noe snø på lørdag.

– Det blir neppe skiføre, men hvitt på bakken blir det. Slik det ser ut nå blir det mellom 3-5 centimeter snø. Det begynner å ligne litt mer på vinter nå, og det ser også ut til å vare, forteller Hansen til dt.no.

Langtidsvarselet som ble utarbeidet mandag formiddag, viser hvordan været blir helt frem til onsdag neste uke. Ifølge Hansen vil kulden vare.

– Kulden varer i hvert fall frem til onsdag, sier meteorologikonsulenten.

– Hvor kaldt vil det kunne bli på Østlandet?

– På det kaldeste? Godt under ti minusgrader, forteller Hansen.

– Må belage oss på mildere vintere

Forskningsleder Eystein Jansen ved Bjerknessenteret i Bergen mener det er sannsynlig at forekomsten av ekstremvær og våte vintre i lavlandet kan tilskrives et klima i endring. Mandag morgen holdt han foredrag for FNs nye klimautsending Jens Stoltenberg.

– Vi må nok belage oss på at de milde vintrene kommer oftere enn tidligere. Det gir grunn til bekymring, sier professoren og klimaforskeren.

Stoltenberg klarte selv å finne fram til snø og skiføre på Mylla i Nordmarka helgen, men på Blindern mandag var det lite som minnet om januar.

– Det er ikke mulig å forklare en enkelt mild vinter med klimaendringer, men vi må være forberedt på at det blir flere milde vintre og ekstreme værsituasjoner i framtiden, sier han.

– Vi har hatt unormalt vær også tidligere. Men på grunn av klimaendringene vil det bli mer normalt at det er unormalt. Vi vil få mer nedbør, mer ekstremvær og flere stormer. Havnivået stiger, isen smelter og temperaturen øker. Det vil endre klimaet også i vår del av verden.

LES FLERE SAKER PÅ DT.NO:
Så farlig er det å bruke mobilen i bilen
Første boligprisfall på flere år
Mann brøt seg inn i videobutikk

Kommentarer til denne saken