Se opp i natt – nordlyset er på vei

  Heftig aktivitet på sola gir gjerne fyrverkeri på nattehimmelen. Sist natt danset nordlyset over Drammen, og i natt kan vi nok en gang vente oss en oppvisning fra naturens side.

  DEL

  DRAMMEN: Shujah Malik er kjent for sine spektakulære nattebilder av Drammen. Sist natt var han ute og fotograferte da han plutselig ble oppmerksom på at nordlyset danset over himmelen.

  – Jeg drev egentlig og fotograferte noe annet da jeg så nordlyset. I full fart fikk jeg rigget opp kameraet, og laget en timelapse-video av nordlyset som danset over blokkene på Fjell.

  Det startet ved 01-tiden, og timelapse-videoen komprimerer en halv time med nordlys ned til noen sekunders film, forteller Malik.

  For dem som tror at nordlyset bare hører vinteren til, så har statsmeteorolog Marit Berger ny lærdom å by på.

  – Nordlyset er ikke styrt av årstidene. Nordlyset kommer av partikler fra sola som fanges av jordas magnetfelt – og det skjer året rundt. Men grunnen til at de fleste forbinder det med vinter, er at det da er mørkere på himmelen. Om sommeren er ofte himmelen så lys at nordlyset ikke synes.

  Men om du gikk glipp av nordlyset sist natt, så er det all grunn til å vende blikket mot himmelen i natt.

  – Alt ligger til rette for flott nordlys også i natt, sier Berger.

  – Solstormen som slynget ut partikler er fortsatt aktiv, og på Østlandet vil det i natt være relativt lite skyer, så det er bare å finne se et mørkt sted, sier Berger.

  Det er knuttet mange myter og overtro til nordlyset, men skal vi holde oss til Wikipedias tørre fakta, så er nordlys et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladde partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære.

  Uansett – nordlys er noe av det flotteste naturen har å by på, vel verdt å ofre noen timers nattesøvn for å få med seg.


  Artikkeltags