Syns du det var varmt i går? I dag blir det mye varmere

VARMT: I dag er det bare å finne fram badetøyet.

VARMT: I dag er det bare å finne fram badetøyet. Foto:

Det ser ut til å bli over 30 grader i Drammen i dag fredag, klart varmere enn i går.

DEL

DRAMMEN: Varmerekordene har stått for fall flere steder i Europa de siste dagene, og i går ble det målt ikke mindre enn 42 grader i Paris. Lykkelig er den som ikke sitter på et sykkelsete da.

Slik ekstremvarme har det heldigvis aldri vært målt her oppunder Nordpolen. Varmeste som noensinne er målt i vårt land er fra Nesbyen i 1970. Der ble det målt 35,6 grader 20. juni. Onde tunger vil ha det til at hallingene hadde satt gradestokken litt nærmere solveggen enn den kanskje skulle stått, men uansett er dette Norges offisielle varmerekord.

Den målestasjonen som har stått lengst i Drammen er på Berskog, og der ble det målt 28,3 grader kl. 17.00 i går torsdag. Med det ble gårsdagen årets varmeste dag i Drammen så langt, men i dag er det ventet vesentlig varmere.

Martin Granerud er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

Han anslår at temperaturen på Berskog i ettermiddag vil komme opp til mellom 31 og 32 grader. Dermed vil vi trolig få nok en årsrekord i dag.

– Det er mye varm og stabil luft som ligger over oss nå, og det vil gi høye temperaturer gjennom hele helga. Det kan også hende vi får årets første tropenatt, sier han.

Granerud opplyser videre at de aller varmeste luftmassene ligger litt lenger nord, oppe i Trøndelag, så det er trolig der de aller høyeste temperaturene vil komme.

Den aller høyeste temperaturen som er målt på en av Drammens målestasjoner er 33,8 grader. Det skjedde i 2014, ifølge Line Båserud, som er forsker i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt.

– Det er den målestasjonen i Drammen som har stått lengt. Den ble satt opp i 2004, så det er jo ikke så veldig lenge siden, sier hun.

Vakthavende meteorolog Martin Granerud kan ikke helt utelukke at all time high-rekorden blir slått i dag.

– Potensialet er der, sier han.

LES OGSÅ:

Artikkeltags