Drammens Tidende vokser: - Vi tar leseren på alvor

VOKSER: For første gang på mange år vokser opplaget til Drammens Tidende.

VOKSER: For første gang på mange år vokser opplaget til Drammens Tidende. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Drammens Tidende befester posisjonen som den største avisen på Østlandet utenfor Oslo. I fjor økte opplaget med nær 1.000 betalende abonnenter, og det er første gang siden tidlig på 2000-tallet at opplaget har økt.

DEL

DRAMMEN: I dag legges de offisielle opplagstallene for norske mediehus fram, og Drammens Tidende kan etter mange år med motgang endelig se at antall abonnenter øker.

De godkjente tallene viser at Drammens Tidende hadde 25.865 abonnenter i fjor – fordelt på papir- og digitale abonnenter. Dette er en økning på 998, det vil si en vekst på fire prosent. Det er veksten i det digitale markedet som gjør at opplagstallene når har snudd. Drammens Tidende har satset kraftig på brukerbetaling på nett, og det har gitt resultater.

LES OGSÅ: P4-Michael feirer sammenbruddet hvert år

Snudd i ekspressfart

– Det er helt fantastisk at vi har klart å snu den nedadgående trenden, sier Kristin Monstad, som er ansvarlig redaktør i Drammens Tidende.

– Dette er i høyeste grad en lagseier. Vi er ikke alene om å oppleve medgang , men vi er blant de store avisene i Amedia som opplever størst vekst. Vi har snudd oss – og vi har gjort det i ekspressfart, sier Monstad.

– Jeg tolker tallene dit hen at leserne mener at vi gjør noe riktig. Men dette er ikke tiden for å hvile på laurbærene – vi må jobbe hardt hver eneste dag for å bli anda bedre. Vi har kravstore og kritiske lesere, og da må vi utvikle oss videre.

Selv om opplagspilen er grønn, er det fortsatt krevende tider i mediebransjen og Drammens Tidende.

Det er den seriøse journalistikken vi skal leve av. Vi skal være et kritisk og seriøst kontrollorgan i samfunnet, og det er en rolle vi tar alvorlig.

– Annonseinntektene synker her som i resten av bransjen og det samme gjør inntektene fra papirabonnentene. Det er en strukturell utvikling få om noen har klart å snu. Derfor må vi fortsette den digitale strategien, slik at får enda flere digitale abonnenter. Hvis ikke vil det bli mindre penger å lage journalistikk for, og det tror jeg ikke lokalsamfunnene i dekningsområdet vårt ønsker, sier Monstad.

LES OGSÅ: Pottemaker blir pizzabaker

Viktig med seriøs journalistikk

Hun er spesielt fornøyd med at den seriøse journalistikken blir godt lest.

– Det er den seriøse journalistikken vi skal leve av. Vi skal være et kritisk og seriøst kontrollorgan i samfunnet, og det er en rolle vi tar alvorlig. Derfor er det hyggelig når vi ser av nærmere 800 lesere kjøpte abonnement på sakene vi har skrevet om korrupsjonsskandalen i Drammen det siste året. Det er en feilmargin  i tallet, men vi kan altså måle hvilke saker som utløser abonnementskjøp og dette motiverer selvsagt, selv om dette tallet alene  på langt nær forklarer opplagsøkningen vår, sier Monstad.

Og nettopp den undersøkende og kritiske journalistikken blir et satsingsområde framover.

– Vi skal fortsette å utvikle journalistikken innenfor områder som bolig, byutvikling og bynytt også, men vi er i ferd med å ansette en journalist som skal gå enda mer i dybden og jobbe med de tyngre sakene. Dette stoffområdet er helt avgjørende for at vi skal oppfylle vår rolle, men det er innholdsmiksen som er suksessfaktoren.

LES OGSÅ: Se hvem som spilte brettspill på Rekord

Tar leserne på alvor

De siste årene har Drammens Tidende fått stadig bedre verktøy til å analysere lesernes behov og vaner.

– Vi er i bedre stand til å gi leserne det de vil ha. Vi ser hvilke saker de vil lese, og vi har langt bedre muligheter nå enn tidligere til å gjøre sakene bedre tilgjengelige for leserne våre. Det er helt avgjørende at vi tar leserne behov på alvor, og at vi lytter til hva de sier.

Et annet område som det har vært satset på det siste året er debatt- og kommentarstoff.

– Drammens Tidende skal være den viktigste arenaen for lokal meningsutveksling. Vi jobber med å øke mangfoldet, og dra nye stemmer inn i samfunnsdebatten. Der føler jeg at vi langt på vei har lyktes, og dette jobber vi videre med.

LES OGSÅ: Slår av en halv million på hus i vannkanten

Størst på Østlandet

Opplaget for papiravisen har sunket jevnt og trutt de siste 15 årene, og i fjor gikk papiropplaget ned med 1.534 eksemplarer, men den kraftige økningen på nett har kompensert for dette fallet og altså ført til en opplagsvekst på fire prosent.

Tallene viser at Drammens Tidende befester sin posisjon som den største avisen på Østlandet utenfor Oslo. DT er også den største avisen i Amedia, som eier 65 aviser i Norge.

Samtidig publiseres lesertallene, men fortsatt etter den gamle målemetoden. Det vil si at lesertallene er basert på en meningsmåling som skal anslå hvor mange personer som for eksempel leser norske nettaviser, og tall som ikke er basert på tekniske målinger på de samme nettstedene. Fra neste år lanserer mediebransjen en ny medieindeks som vil gi mer reelle tall. 

Men lesertallene, som har vært fast følge for annonsørene i mange år, forteller fortsatt noe om dekningen, skriver Medier24.

92.000 lesere daglig

For Drammens Tidendes del falt papirlesingen med 6.000 lesere, mens nett øker med 2.000 og mobil med 1.000 lesere sammenlignet med tilsvarende måling i 2016.

Det betyr en samlet netto dekning på  totalt på 92.000 lesere for papir, nett og mobil, en nedgang på tre prosent fra i fjor.

Av de andre avisene i Buskerud, så øker også Bygdeposten (+376), Røyken og Hurum avis (+490), Laagendalsposten (+305), Lierposten (+194), Ringerikes Blad (+186), Eikebladet (+68), mens Hallingdølen opplever som eneste avis i Buskerud nedgang, med et fall på 116.

Dagsavisen Fremtiden opererer ikke meg egne opplagstall, men Lars West Johnsen, som er utviklingsredaktør i Dagsavisen, sier at Dagsavisen Fremtidens del av totalopplaget til moderavisen er ca fem prosent. Dagsavisen fikk et godkjent opplag på 20.440 i fjor, noe som da betyr at den lokale utgaven i Drammen har et opplag på rundt 1.000 eksemplarer - et tall West Johnsen sier har vært stabilt de siste årene.

Artikkeltags