Bevæpnet politi vokter id-feiringen

Politiet er på plass utenfor Fjell kirke søndag morgen for å vokte feiringen av id.

Politiet er på plass utenfor Fjell kirke søndag morgen for å vokte feiringen av id. Foto:

Politiet i drammensområdet vil være tilstede med bevæpnede mannskaper under id-feiringen i dag.

DEL

DRAMMEN: – Vi har ingen konkrete trusler mot dagens id-feiring, men vi vil være til stede utenfor de arrangementene som foregår i drammensområdet i dag, sier politiets operasjonssleder Rune Hunshamar.

Ifølge Hunshamar vil politiet være til stede med både uniformert og sivilkledd politi.

– Vi har lang erfaring i å sikre arrangementer, og vil sørge for at alle kan feire id på en trygg måte, sier han.

Politiet vil ikke opplyse hvor mange mannskaper de har mobilisert, og heller ikke hvor mange arrangementer de vil være til stede på.

– God beredskap

Politidirektoratet har bedt alle politidistrikt iverksette forebyggende tiltak i forbindelse med feiringen av den muslimske høytiden eid.

Politidirektoratet skriver i en pressemelding natt til søndag at det foreligger ingen konkrete trusler, og det er ingen indikasjoner på at noe uønsket skal skje.

– Selv om det ikke foreligger en konkret trussel, er dette noe vi tar på alvor gjennom å sørge for å ha god beredskap tilgjengelig denne dagen, sier beredskapsdirektør Knut Smedsrud.

I tillegg til at de iverksetter trygghetsskapende tiltak i forbindelse med eid, bevæpnes også alle politifolk i Oslo politidistrikt. Bevæpningen ble iverksatt lørdag kveld og varer fram til søndag formiddag. Politiet skal vurdere søndag om bevæpningen skal forlenges.

Vil være bevæpnet

– Dette er for at alle som feirer skal være så trygge som mulig, sa politiinspektør Jan Eirik Thomassen på en pressekonferanse lørdag kveld i forbindelse med skyteepisoden på en moské i Bærum.

Også innsatspersonell som jobber i tilknytning til større arrangementer og folkeansamlinger, vil være bevæpnet, opplyser Politidirektoratet i pressemeldingen.

– Vi vurderer betydningen av hurtighet i responsen fra politiet som avgjørende for å sikre en best mulig beredskap, sier Smesrud.

Thomassen i Oslo politidistrikt opplyser at de er kjent med at det er ventet å komme mange mennesker på de ulike arrangementene søndag, og at de er i dialog med ulike moskeer i politidistriktet i forbindelse med skyteepisoden lørdag.

Fakta om id al-adha

* Id al-adha eller eid al-adha er en islamsk høytid, også kalt offerfesten.

* Det er sammenlignes med den kristne julefeiringen, feiringen er tre dager lang, der festen omfatter et festmåltid, gaver og samvær med slekt og venner.

* Feires til minne om profeten Ibrahims villighet til å ofre sin sønn Ismail til Allah etter å ha blitt beordret til dette i en drøm.

* På veien til offerstedet forsøkte djevelen å overtale Ibrahim til å handle mot Guds vilje, men Ibrahim nektet å motsi Gud. Idet Ibrahim skulle til å ofre sønnen ble han stoppet av Gud, som ga ham en sau som offer i stedet.

* Høytiden starter den tiende dagen i det islamske årets tolvte måned, dhu-l-hijja, og innledes med høytidelig bønn og khutba , det vil si preken, i moskeen. På denne dagen ofrer pilegrimene i Mina ved Mekka et dyr til minne om Abraham

* id al-adha markerer slutten på hajj, muslimenes pilegrimsreise til Mekka.

(Kilde: NTB, Store norske leksikon)

Artikkeltags