BUSKERUD: Med alkoholfri champagne i glasset skåler de ansatte ved HLF Briskeby rehabiliteringssenter for den nye avtalen med Helse Sør-Øst, som innebærer et tettere samarbeid med både Rikshospitalet og Vestre Viken.

Fra 1. januar 2015 vil 25 CI-opererte og 150 tinnitus- og Ménière-rammede pasienter få utvidet sitt helsetilbud, med fokus på individuell tilrettelegging og tettere oppfølging.

Åtte nye stillinger

Ingen smiler bredere enn daglig leder Inge Bossen Thorsen. Hun la inn anbud på avtalen i mars, og har ventet i spenning på svar fra Helse Sør-Øst.

– Jeg har kjøpt en pakke Smørbukk som dere skal få kose dere med i cirka et kvarter. Men så er det bare å brette opp ermene og komme i gang, sier Bossen Thorsen til sine ansatte.

I dag tilbyr rehabiliteringssenteret ulike kurs, informasjonsfilmer og veiledning for hørselshemmede i arbeidslivet.

Nå blir dette kun en del av et større tilbud. Åtte nye stillinger skal opprettes, deriblant enn 20 % stilling på Vestre Vikens øre-nese-hals-avdeling.

De skal også ansette flere audiografer og audiopedagoger.

– Vi skal også ansette en psykiatrisk sykepleier og en psykomotorisk fysioterapeut. Hørselshemmede står gjerne ikke fremst i køen og roper om hjelp, men de er ofte både slitne og fortvilet. Da kan de trenge noen å prate med, sier Bossen Thorsen.

Skamfølelse

Selv om nedsatt hørsel blir stadig mer vanlig, er det fortsatt veldig mange som skammer seg over å miste hørselen. Audiopedagog Aslaug Lunde  snakker ofte med pasienter som sliter med selvtilliten.

– Det er mye sorg og skam forbundet med det å miste hørselen. Hvis du ikke hører hva som blir sagt så misforstår du gang på gang, og det går utover selvfølelsen, sier Lunde.

Hun er utrolig takknemlig for at de nå får midler til å utvide tilbudet.

– Ved å få inn flere ansatte med ulik yrkesbakgrunn vil vi kunne tilby et mer helhetlig og tverrfaglig opplegg. Vi gleder oss veldig til å komme i gang, smiler Lunde.

Andre saker på dt.no: