I en mannsalder har Per Valset fra Galterud pendlet mellom Drammen og Oslo.
I går ettermiddag gikk han av toget som nybakt pensjonist. På perrongen ble den trofaste pendleren mottatt av familie og representanter fra NSB.

HJERTEBANK. Klokken på jernbanestasjonen nærmer seg 1620, og kona Grethe Valset skuer rutinemessig i retning Oslo. Hver eneste dag de siste 38 årene har hun kommet og møtt mannen sin på perrongen. Allerede da toget svinger over jernbanebroen og nærmer seg spor fem, strekker hun hals.
-Nå kjenner jeg hjertet banke. Tenk at dette er aller siste gang jeg står her og venter på ham, sier hun spent.
Klemmer, blomster og gaver møter den intetanende mannen med stresskoffert, idet han går ut av vognen.

TOGRUTINE. Også NSB ønsket å gi en oppmerksomhet, da de hørte om den rutinerte pendleren.
-Takk for at du har holdt ut med oss gjennom positive og negative tider. Trofaste kunder som deg er de aller viktigste, sier konduktørleder Torgeir Lund i NSB, og overrekker blomster og et gavekort - på togreise.
Lund har selv jobbet som konduktør på strekningen Drammen-Oslo i rundt ti år, og kan fortelle at Valset er et kjent ansikt. Valset selv kjenner alle konduktørene, og vet nøyaktig hvor på perrongen han skal stå, for at døren skal komme rett foran ham.

SOVER. Per Valset har fulgt togrutens utvikling, fra timelang tur med bridgespill i faste kupeer, til en halvtime i stappfullt transport-tog, som han sier. Legger man sammen alle togtimene, har han tilsammen brukt to og et halvt år på skinnene, siden jomfruturen i 1968. Og han er godt fornøyd med tidsbruken.
-Jeg sover begge veier, så det har vært behagelige år, det, forteller han.
Nå blir togpendling og Oslo-jobb byttet ut med rolige dager med barnebarna.
-Hva gjør du mandag morgen?
-Da skal jeg faktisk ta toget inn til Oslo sammen med kona, for å snakke på et seminar. Kan ikke kutte ut helt brått, heller, smiler han.