Gå til sidens hovedinnhold

Etterlyser engasjement

Artikkelen er over 19 år gammel

- Ingen får mer respekt eller ære av å drepe datteren sin. Æresdrap blir bare et dumt begrep når det handler om er et forkvaklet kvinnesyn.

Det sier læreren og politikeren Yousuf Gilani (Ap) og etterlyser et større engasjement fra innvandrerrepresentantene, moskeene og Innvandrerrådet etter drapet på Fadime Sahindal i Sverige.
- Det blir så lett til at de ikke uttaler seg når det skjer tragiske hendelser i innvandrermiljøene, mens de raskt er på banen når det er forhold som går på rasisme, sier Gilani. - Hva mer skal du gjøre enn å ta avstand fra æresdrap? Å drepe sin datter har ingenting med hverken ære eller islam å gjøre. Vi må ikke la religionen bli et alibi. Dreper du et menneske, dreper du hele menneskeheten, ifølge Koranen. Hvor er æren? Det blir så galt å ty til et æresbegrep.
- Det bør ikke være tvil om at enhver religion eller kultur fordømmer den slags handlinger. Innen islam kan man heller ikke tvinge noen til å gifte seg. Samtykke må til både fra jenta og gutten. Koranen foreskriver heller ikke tvangsekteskap. Vi hadde kommet langt om foreldrene klarte å kommunisere med ungene sine som kamerater. Og det går den riktige veien. For ti år siden så du knapt islamske jenter ta del i 17. mai-feiringen i Drammen. Nå er det vanlig å se jenter med innvandrerbakgrunn i russetoget. Av pakistanere i Norge gifter nå syv av ti seg med en de har funnet i Norge og som de vil dele livet med. For ti år siden dro ni av ti til Pakistan for å gifte seg. Så vi må ikke tape av syne at mye har skjedd, sier Gilani.
- Men nå må politikerne komme inn, med konkrete praktiske tiltak. Nå har vi fått en offentlig handlingsplan om tvangsekteskap og vi har handlingsplan etter debatten om omskjæring. Vi får sikkert også en handlingsplan om æresdrap. Men det vi trenger nå er praktisk handling - ikke flere kostbare handlingsplaner for å gi politikerne et skalkeskjul av at de har foretatt seg noe. Da bør vi heller bidra med midler til Betzy krisesenter og foreninger og organisasjoner som aktivt og praktisk har et forhold til problematikken, mener Yousuf Gilani.

Kommentarer til denne saken