Fanger krever muslimsk mat

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Norsk-muslimske fanger må få kjøtt slaktet på muslimsk vis i fengslene. Det krever Yousef Gilani, leder av innvandrerrådet i Drammen. - Ikke aktuelt, sier fengselsledelsen.

DEL

Fengselsmyndigheten mener det er uforsvarlig å bruke penger på spesialmåltider, ikke minst fordi muslimene krever at maten skal lages i et eget kjøkken. Dermed må det være to kjøkken i fengslene - et for innsatte som spiser vanlig norsk kost og et for dem som skal ha muslimsk mat.
Yousef Gilani, som sitter i Drammen bystyre for Arbeiderpartiet, er leder av Drammen innvandrerråd. Nå kaster han fram en brannfakkel om å gi innsatte med flerkulturell bakgrunn maten de ber om.

«Ekstrastraff»

- Det er en forskjellsbehandling i fengslene i dag som er uakseptabel. Innsatte med flerkulturell bakgrunn får ikke måten de vil ha. Jeg mener innsatte har krav på den maten de til vanlig spiser, sier Gilani til Drammens Tidende.
- Jeg har snakket med flere innsatte i norske fengsler som må leve på vann og brød fordi de ikke får kjøtt slaktet på sitt vis. Muslimer spiser ikke svin, og annet kjøtt skal slaktes på en spesiell måte for at vi spiser det. Halal-mat er fellesbetegnelsen på kjøtt slaktet på den muslimske måten. Det betyr at dyret skal være tatt av dage på en spesiell måte og at alt blod er tappet, sier Gilani som selv er norsk-muslim.
- Slikt kjøtt tilbys ikke i fengslene. De ansatte som av sin religiøse tro skal ha den spesielle maten må holde seg til vann og brød, hvis de ikke nøyer seg med poteter fra middagsmenyen. Vi snakker for det meste om norsk-muslimer, det vil si annen generasjons innvandrere, men dette gjelder også etniske innsatte som ikke har en like norsk tilknytning, sier Gilani.
- Jeg vet om en norsk-muslim som sonet en dom på 120 dager. Han levde på brød og poteter. Det er mange innsatte som søker støtte i religionen når de sitter inne, enten det er den kristine eller muslimske. Innsatte føler seg helt umyndiggjort bak murene, og når de ikke får maten de spiser føles det som en ekstrastraff, sier Yousef Gilani.

«Uaktuelt»

I går tok Drammens Tidende med Gilani til kjøkkenet i syvende etasje i Drammen fengsel. Fengselsleder Audun Tjore og kjøkkensjef Terje Paulsen tilbyr ikke noe kjøtt slaktet på muslimsk vis.
- Det har vi fått klar beskjed om, sier Paulsen
- Det er ikke aktuelt å tilby noen gruppe innsatte spesiell mat. Vi har en klar linje på det, bekrefter fungerende regiondirektør Svein Bugge i Kriminalomsorgen region sør overfor Drammens Tidende. Denne regionen har ansvare for blant andre fengslene i Buskerud.
- Det er vurdert, men ikke aktuelt. En slik ordning vil medføre mer tid på å tilberede maten, men også større utgifter. Det må to kjøkken til for å etterkomme kravet, fordi muslimene krever at deres mat lages i et separat kjøkken, sier Bugge.
Han mener fengslene takler problemet på en bra måte. - Når det står kjøtt på menyen, gis innsatte som ønsker det en alternativ meny. Det kan være fisk eller pasta. Mitt inntrykk er at innsatte jevnt over er fornøyd med maten, men vi ser at dette er et problem for muslimene. Vi tar det seriøst, men kan lite gjøre, sier fungerende regiondirektør Svein Bugge.

Artikkeltags