Det er vanskelig å unngå støy når over 60 glade og opplagte barn er samlet. Lydnivået kommer tidvis opp på verdier som kan være skadelig for både barn og voksne.
-Vi tenker jo på at høyt støynivå over lengre tid kan føre til tinnitus, sier Hilde Johnson, SFO-leder ved Sylling skole. Bekymringen er ikke ubegrunnet. En fersk måling fra SFO på Hegg skole viser at vanlig aktivitet avgir støy fra 64,2 til 80,9 decibel. Ifølge Arbeidstilsynets regelverk er 80 decibel såpass høyt at arbeidsgiver må stille hørselsvern til rådighet.

"LYDØRE". Sylling skoles SFO har ikke gjennomført lignende målinger, men blir hele tiden påminnet når bråket blir faretruende.
De siste to månedene har et "lydøre" på veggen sørget for å si fra. Når det lyser rødt, noe som ikke forekommer sjeldent, er støynivået hørselsskadelig. Det har hjulpet både barn og voksne til å se når tiden er inne for å roe ned.
-For barna er det om å gjøre å bli hørt, og da må de overgå hverandre, sier SFO-leder Hilde Johnson. For ett år siden flyttet de inn i flotte, nye lokaler. Situasjonen er blitt adskillig bedre med økt takhøyde. -Vi merker nå at lyden ikke lenger er så skarp, sier Hege Nicklasson som har jobbet i SFO siden 1995.

HUMOR GIR STØY. Tvillingene Emilie og Amanda Solberg og Karianne Granrud storkoser seg på SFO. De tre niåringene synes det noen ganger kan bli litt for høy lyd, men klager likevel ikke.
-Det blir høyt noen ganger, men det er fordi noen vil ha litt humor. Da begynner de å skrike og løpe rundt, sier Emilie.
Forholdene var verre da Sylling skoles SFO holdt til i klasserom over en lengre periode. Brannen på skolen sørget for dette oppholdsstedet, og både ansatte og barn ble slitne av bråket.
-Det var utrolig mye støy, og både vi og ungene ble veldig slitne i hodet, sier Johnson

HØRSELSSKADER FRA BARNEHAGE. Også andre SFO-ansatte har fått merke at hørselen kan svekkes på andre måter enn øredøvende rockekonserter og overdreven bruk av mp3-spillere.
-Støy er helt klart noe vi må jobbe med, sier Irene Rype, SFO-leder ved Hallingstad skole. Som på Sylling skole deler hun barna i grupper for å unngå for mye bråk. -Vi har ingen påviste skader her, men vi vet at det kan skje. Jeg har selv en datter som sliter med hørselen etter å ha jobbet i barnehage, sier hun.
-I varme årstider som nå er vi mye ute, og støy er ikke så stort problem. -En i personalet her har hørselsskader, men det er ikke sikkert det kommer av jobben her, sier Elisabeth Farkas, SFO-leder ved Høvik skole.