Fikk ikke melde flytting

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Det demente ekteparet bor i hver sin omsorgsbolig. Likevel fikk ikke datteren melde flytting for begge.

DEL

For ifølge folkeregisteret skal ektepar bo på samme adresse.
Det var den overraskende beskjeden datter og pårørende Beate Pedersen (46) fikk fra Folkeregisteret i Hokksund mandag i forrige uke.

TO LEILIGHETER. Foreldrene Karen (78) og Åge (82) er begge demente.
Fordi de ikke lenger klarer seg selv flyttet Pedersen og søsknene nylig foreldrene inn på Bråta bo og aktivitetssenters omsorgsboliger for demente. Og fordi omsorgsboligene ikke er tilrettelagt for ektepar måtte de kjøpe to enheter til foreldrene. Nå bor ekteparet derfor i hver sin lille leilighet; Karen i nummer 104, og Åge i nummer 107. Det tidligere hjemmet deres i Mjøndalen er solgt.

SAMME ADRESSE. Da Pedersen forsøkte å sende flyttemelding på vegne av foreldrene fikk hun derimot beskjed om at dette ikke lot seg gjøre. Karen og Åge kunne ikke ha hver sin adresse.
-De fortalte at ifølge regelverket kan ektepar flytte, men ikke til forskjellig adresser. De må flytte til samme adresse. Mine foreldre er gift, men har to forskjellige boliger, to husholdninger, doble utgifter og ingen glede av felles økonomi. Det eneste de har felles er etternavnet, forteller Pedersen.
-Jeg sa "jeg beklager hvis dette ikke passer med deres regelverk. Men mener du virkelig at jeg må søke om skilsmisse for mine foreldre, som snart har vært gift i 60 år, for at det skal passe til deres regelverk?".

OPPGITT. Beate Pedersen trodde ikke sine egne ører. 46-åringen ringte derfor tilbake til folkeregisteret for å forsikre seg om at hun faktisk hadde hørt riktig. Også denne gangen fikk hun samme svar.
-Jeg fikk det samme svaret også da. Som vanlig borger er det direkte straffbart å oppgi falsk adresse. Hvordan kan da folkeregistret selv trikse med virkeligheten og gi folk gale adresser bare for at det skal passe inn i regelverket deres?
Ifølge Pedersen ville folkeregistret løse problemstillingen ved å bruke den ene adressen på begge foreldrene.
-Jeg svarte at dette kunne de ikke gjøre, avslutter hun.
Karen og Åge Pedersen har per i dag ingen folkeregistrert adresse.
"Men mener du virkelig at jeg må søke om skilsmisse for mine foreldre, som snart har vært gift i 60 år, for at det skal passe til deres regelverk?"
Beate Pedersen, datter og pårørende

Artikkeltags